Ünnepség a Bölcsődék Napján

2011.04.26.

Szakmai programokkal és ünnepélyes díjátadóval ünnepelték Kispesten a Bölcsődék Napját pénteken. A Kispesti Munkásotthon Művelődési Házban tartott eseményen részt vevő nevelők többek között arról is előadást hallgathattak, hogyan javítható a kommunikáció a gondozónők és a szülők között. A rendezvényen három bölcsődei dolgozó részesült szakmai elismerésben, heten intézményvezetői dicséretet kaptak.

Április 21-e a Bölcsődék Napja Magyarországon. Százötvenkilenc évvel ezelőtt, ezen a napon nyílt meg ugyanis az első magyar bölcsőde Budapesten, a Kalap utcában. A bölcsőde alapítása a Pesti Első Bölcsődei Egylet kezdeményezésére történt. Az egylet elnöke ekkor Forrainé Brunszvik Júlia, Brunszvik Teréz unokahúga volt.

Az emléknap arra is lehetőséget biztosít, hogy megköszönjék a bölcsődékben dolgozók munkáját. A pénteki ünnepségen beszédet mondott Gajda Péter polgármester, valamint jelen volt Ékes Gábor és Vinczek György alpolgármester, illetve Tóthné Szabó Éva, a szociális bizottság elnöke is.
A polgármester elismeréssel szólt a bölcsődei dolgozók munkájáról, és reményét fejezte ki, hogy folytatódhat az a fejlesztési folyamat, amely az iskolák és óvodák után az elmúlt években a bölcsődékben is megkezdődött. Elmondta, bízik benne, hogy további létszámbővítésekre is lehetőség lesz, hiszen ez azt jelenti, hogy egyre több gyerek születik a kerületben, egyre népszerűbb Kispest a fiatal családok körében. Jelenleg hat intézményben közel négyszáz gyerek jár a kispesti bölcsődékbe.

Az eseményen három csecsemő- és kisgyermeknevelő, Misovics Andrea (Gyöngyszem Bölcsőde), Krastenics Istvánné (Wekerlei Tipegők Bölcsőde), valamint Csüllögné Kania Elzbieta (Bokréta Bölcsőde) a képviselő-testület által alapított díjat kapta meg. Heten – Hegedűs Béláné gondozónő (Harangvirág Bölcsőde), Kenessey Emma csecsemő- és kisgyermeknevelő (Harangvirág Bölcsőde), Tóth Béláné mosónő (Gyöngyszem Bölcsőde), Pásztor Sándorné élelmezésvezető (Csillagfény Bölcsőde), Thész Dorottya élelmezésvezető (Wekerlei Tipegők Bölcsőde), Jäckel Gáborné csecsemő- és kisgyermeknevelő (Wekerlei Tipegők Bölcsőde) és Réz Ferencné gyógypedagógus (Eszterlánc Bölcsőde) – intézményvetetői dicséretben részesültek kiváló munkájukért.

A szakmai program keretében Acsainé Végvári Katalin, a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke a bölcsődei ellátás múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélt. Őt követte Kiss Éva pedagógus, aki a Kommunikáció-kompetens gondozónő a mai szülők között címet adta előadásának. Dr. Pécsi Rita, a neveléstudományok doktora pedig arról beszélt, hogy milyen nevelőre van szükségük a legkisebbeknek egészséges fejlődésükhöz.
(5 kép)
      

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |