Rézkarcmesék a jövő Budapestjéről

2011.04.26.

Szépséggel és hanyatlással; az egykori virágzás romjaival találkozhat a látogató a KMO új tárlatán. „Takáts Márton Budapest nagyszerű épületeit mutatja be egy baljós jövőbeli látomásban” – fogalmazott a grafikus péntek esti kiállításának megnyitóján Szotyory László festőművész. A tárlatot július közepéig láthatja a közönség az intézmény Előtér-galériájában.

Giambattista Piranesi, XVIII. századi itáliai rézmetsző vállalkozásához hasonlította Takáts Márton rézkarcait a tárlatot megnyitó Szotyory László. Piranesi ugyanis egy sorozatában Róma monumentális, antik – a XVIII. században már rommá lett – építményeit ábrázolta.

„Piranesi ezekkel a rajzokkal hódol az egykori, antik építészet nagysága előtt, de egyben szomorú tanúságtevője is annak, hogy az idő és a későbbi korok milyen méltatlan állapotba juttatják az építészeti és történelmi hagyatékot. Takáts Márton Budapest nagyszerű épületeit mutatja be egy baljós jövőbeli látomásban. A Nyugati pályaudvart, a Széchenyi fürdőt, a Kodály köröndöt és még sok jellegzetes épületünket, hídjainkat már csak romjaikból ismerhetjük fel. Atomháború utáni a tájék. Takáts Márton is megmutatja ezekben a munkáiban a szépséget, nagyszerűséget és a hanyatlást. Mindig megrázó, amikor az ember az egykor volt virágzásnak a romjait látja. Szembesít azzal, hogy minden múlandó, minden elmúlik… Miért is izgalmasak nekem ezek a képek? Az egyik fő ok biztosan az, hogy a jelen valóságunkból átvisz egy másik időnek a dimenziójába. És ha egy másik időből látjuk meg az ismert dolgokat, ez ad nekik egy távoli fényt, és ez mindig izgalmas. Ezért szerettem például Merlének a Malevil című könyvét, de ezért szeretem a vészes jövőképet mutató sci-fi filmeket is, például a Mad Max 3-at, vagy, hogy egy klasszikusabbat mondjak, a Majmok bolygójának nagyjelenetét, amikor megpillantják a tenger homokjából alig kiálló Szabadság-szobrot. És ezért szeretem Takáts Márton rézkarcait is” – méltatta a pályatársat Szotyory László festőművész.
(7 kép)
     

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |