Veterán traktorok között a gépmajálison

2011.05.02.

Harmadik alkalommal rendezett Gépmajálist a Hofherr-Dutra Emléktársaság a híres traktorgyárat alapító Hofherr testvérek egykori villájának kertjében a XVIII. kerületben. A hazai traktorgyártás megteremtője, Hofherr Albert 1900-tól gépgyárat működtetett Kispesten, ma utca őrzi nevét a kerületben.

A szabadtéri programokat, mint sok más helyszínen, a Hofherr-Dutra Gépmajálisán is sajnos nagyrészt elmosta az eső. Az emlékszobát, a kiállítói sátrakat és több más programot azonban meg tudták látogatni azok, akik kimentek az idei rendezvényre. A gyáralapító Hofherr testvérek emlékét ápoló társaság idén is megszervezte a veterán traktorok felvonulását gépkiállítással egybekötve. Láthatott a közönség régi autókat, motorokat, Hofherr-Dutra gépcsodákat, kézi munkaeszközöket, működő, restaurált, veterán traktorokat, és még egy 1913-as cséplőgép működését is megismerhették a látogatók. A kiállítás ideje alatt a Hofherr-Dutra emléksátorban folyamatos konzultáció működött Réz Gyula muzeológus, ifj. Stieber József gép- és emlékgyűjtő, valamint Dutra baráti körök vezetőinek közreműködésével.

Vinczek György, Kispest alpolgármestere köszöntőjében kiemelte annak fontosságát, hogy a muzeális értékeken kívül más mintákat, örökséget is kaphatunk elődeinktől. Nemcsak kiváló tehetségű fejlesztőt, gyáralapítót és üzletembert tisztelhet az utókor Hofherr Albertben, hanem valakit, aki az egyik legfontosabbat, munkát, megélhetést adott a 20. század elején 1600 embernek. A hazai traktorgyártás megteremtője 1900-tól gépgyárat működtetett Kispesten, ma utca őrzi nevét a kerületben.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere, Ughy Attila is köszönetét fejezte ki az esemény megszervezéséért a Hofherr-Dutra Emléktársaságnak. Elmondta, fontosnak tartja, hogy már hagyománynak számít a rendezvény, amelyen nem csak a kerületiek és a kispestiek vannak jelen, hanem a Kárpát-medencéből és Svédországból is érkeztek érdeklődők.

Az újítások ma már emlékek, ezeket őrzi és ápolja a Hofherr-Dutra Emléktársaság. Nekik köszönhető, hogy a mezőgazdasági és ipari gépgyűjtők országos találkozóján még manapság is láthat a közönség olyan gépeket, amelyeket egyébként csak fényképről ismerhetnének.
Kispest önkormányzata idén is támogatta a gépmajálist, a szellemi hagyomány ápolását és a kerület vezetői a jövőben is segíteni szeretnék a társaság munkáját.
(11 kép)
     

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |