Madarak és fák napja a Wekerlei Kultúrházban

2011.05.09.

Lezárult a Wekerlei Kultúrház Fogadj örökbe egy fát Kispesten! programja szombaton. Az elmúlt években mintegy 900 facsemetét ültetett el az önkormányzat, közülük a program keretében 90 fiatal díszfa talált gazdára több mint 100 örökbefogadó között. A fákról készült alkotásokból rendezett kiállítás megnyitója mellett egy ünnepi kiadvány bemutatója, kézműves-foglalkozás, filmvetítés és madárbarát mintakert felavatása is szerepelt a Madarak és fák napján rendezett programban.

A Wekerlei Kultúrház szombati Nyitnikék című rendezvénye zárta az éppen egy éve meghirdetett Fogadj örökbe egy fát Kispesten! programot. Ünnepi beszédében Gajda Péter polgármester kiemelte, hogy a kultúrház által meghirdetett akció méltó folytatása a Fogadj örökbe egy közterületet! programnak, amelyet 2008-ban hirdetett meg a Zöldprogram Iroda.

Szabó Mária igazgató ismertetőjéből kiderült: az önkormányzat az utóbbi három évben megközelítőleg 900 facsemetét ültetett el a kerület közterületein. A Wekerlei Kultúrház Fogadj örökbe egy fát Kispesten! programjának keretében közel 90 fiatal díszfa talált gazdára több mint 100 örökbefogadó között (elsősorban gyerekek és családok, de iskolai osztály, és felnőtt házaspárok is voltak a pályázók között). Az örökbefogadott fa gondozási feladatán túl negyedévente alkotást kellett készíteni a fáról szabadon választott műfajban. A beküldött művek alkotói virtuális „fabatkát” kaptak. Egy év alatt mintegy 150 alkotás készült.

A szombati rendezvény keretében rendezték meg az alkotásokból készült kiállítás megnyitóját, valamint a művek színe-javát tartalmazó színes, ünnepi kiadvány bemutatóját is. Gajda Péter polgármestertől és Szabó Mária igazgatótól minden örökbefogadó átvehetett egy díszes oklevelet, egy ajándék példányt a kiadványból, továbbá – köszönhetően a nagylelkű szponzori támogatásnak – számos értékes, szép ajándékot.

Nagy sikere volt a kézműves-foglalkozásnak, amelyen fából madáretetőt, természetes anyagokból madárkát lehetett készíteni, illetve a filmvetítésnek is. Felavatták a madárbarát mintakertet is, amelyet a Zöldprogram Iroda és a Közpark Kft. munkatársai alakítottak ki az intézmény kertjében, a Szebb Kispesti Környezetünkért pályázaton elnyert támogatásból. A megnyitón a polgármester és kultúrház igazgatója is köszönetet mondott az áldozatos munkáért, amelynek eredményeképpen szó szerint meseszéppé válhatott a kert.
(28 kép)
     

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |