Önkéntesek dolgoztak a Vass iskoláért

2011.05.11.

Az önkéntesség éve alkalmából iskolaszépítő munkát végeztek a Főtáv dolgozói kedden a Vass Lajos Általános Iskolában. 2011-et az önkéntesség ügyének szenteli az Európai Unió, ez az egyik alapelve, és hozzájárul a demokrácia fejlődéséhez. Az önkéntes tevékenységek fejlesztik a szociális készségeket és kompetenciákat, segítik a társadalmi szolidaritást, és sokoldalú tapasztalatot nyújtanak.

Önkéntes tevékenység bármi, amit szabad akaratából, egyéni választás és motiváció szerint a pénzügyi haszonszerzés szándéka nélkül végez valaki. Ilyen történt kedden a Vass Lajos Általános Iskolában. Száz főtávos dolgozó ajánlotta fel önkéntes munkáját az iskolának, és reggel 8-tól délután 4-ig dolgoztak. Lefestették az iskola külső falát, illetve a belső épület külső falát is, így eltűntették a falfirkákat. Lecsiszolták és lefestették az összes udvari fajátékot, rendbe tették a kertet és az udvart, összeszedték és a komposztálóba hordták az elszáradt korhadt leveleket, megmetszették a fákat és a cserjéket, virágokat ültettek, és kifestették az iskola egyik lépcsőházát. A mintegy félmillió forintos anyagköltségeket is a vállalat állta. Ha számolnánk, a munka értéke is nagyjából ugyanennyi lenne.

Az iskola vezetése azt tervezi, hogy a lefestett falra a gyerekek osztályonként egy témában festhetnek valamit, így saját kis alkotásaik díszíthetnék az iskola falát, és nem a sajnos korántsem művészi graffitik – mondta el Ertelné Csák Judit igazgató. Idén egyébként a kerületben először ez az iskola nyerte el harmadik alkalommal is az Ökoiskolai címet, és ebből az alkalomból ajánlják fel a festés lehetőségét az osztályoknak. Először egy tervet kell készíteniük a diákoknak vázlat alapján, ezt szakértő zsűrizi, ezután készülhetnek el a nagy művek.

A gyerekek és a szülök is nagyon örültek a Fõtáv kezdeményezésének, annak, hogy a szolgáltató cég ilyen jelentős karbantartási munkát vállalt. Azzal, hogy megtisztult az iskola környezete, udvara, és a játékok, mindenképpen egy esztétikusabb, egészségesebb, rendezettebb környezet várja majd az iskolánkba járó gyerekeket – hangsúlyozta a kispest.hu-nak az igazgató.

Az önkéntes munkát a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány vezetője, Hámori Zoltán koordinálta. A nap emlékére Gajda Péter polgármester, Fekete Csaba a Fõtáv vezérigazgatója és az iskola igazgatója egy hársfát ültetett el az iskola kertjében.
(18 kép)
    
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |