Vizsgáztak a bűnmegelőzési társasjáték vezetői

2011.05.13.

Újabb hét kispesti pedagógus tett vizsgát a diákok számára kifejlesztett K.I.A.B.Á.L. bűn- és áldozattá válást megelőző, valamint drogprevenciós társasjáték vezetéséből ma délután az Eötvös iskolában. Három tanár június 10-én az Ady iskolában ad számot a tanultakból. A sikeres vizsgázók egy-egy társasjátékot és módszertani füzetet is kaptak. Akkreditált képzésüket az önkormányzat finanszírozta.

A Vass, a Reménység, a Kós, a Bolyai, az Ady, a Móra és a Gábor általános iskolák, valamint a Deák gimnázium és a Trefort szakközépiskola tíz pedagógusa végezte el a most zárult három napos tanfolyamot a K.I.A.B.Á.L. (Kispesti Bűn- és Áldozattá válás megelőző program) bűn- és áldozattá válást megelőző, valamint drogprevenciós társasjáték vezetéséből. A játék a tanulók életkori sajátosságainak figyelembevételével a bűnügy, a drog, az áldozattá válás és az iskola/szabadidő témáit öleli fel, célja, megelőzni, hogy a gyerekek áldozattá vagy bűnelkövetővé váljanak.
(10 kép)
Kisberk Ágnes
, a továbbképzés szakmai felelőse a kispest.hu-nak elmondta, a pedagógusok örülnek a játéknak, hiszen gyakorlati módszer van a kezükben. Visszajelzéseikből az is kiderül, hogy tetszik a gyerekeknek is, mert nem iskolai óraként, hanem játékként élik meg. A szociálpedagógus, gyógypedagógus különösen fontosnak tartja, hogy a gyerekek saját élményeiket is elmesélik, és kérdéseiket, problémáikat kötetlenebb formában tudják megbeszélni a szakemberekkel.

A K.I.A.B.Á.L.-t 2007-ben dolgozta ki a Kispesti Gyermekjóléti Központ, a kerületi rendőrkapitányság és a Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház (KMO). A program történetében ez volt a hatodik tanfolyam és vizsga. Eddig mintegy százan végeztek: Kispestről 16-an, a többiek a főváros más kerületeiből, a környékbeli településekről érkeztek, de voltak hallgatók még Sopronból, Székesfehérvárról és Dorogról is.

A K.I.A.B.Á.L. 2010 decembere óta akkreditált képzéssé vált a pedagógusok számára: 30 pontot ér. A tanfolyamra a kurzust vezető KMO-ban lehet jelentkezni. Forgon Miklós művelődésszervezőtől, szakmai felelőstől megtudtuk, az újabb tanfolyamot a tervek szerint október végén, november elején indítja a KMO.
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |