Ünnepel az Ady iskola

2011.05.16.

Fennállásának 100. évfordulóját ünnepli idén az Ady Endre Általános Iskola. A ünnepségsorozatot a diákok kulturális műsorával indították a KMO Művelődési Házban péntek délután. A centenáriumot megújult külsővel kezdte az iskola: az elmúlt két évben egyike volt azoknak a kispesti oktatási-nevelési intézményeknek, amelyeket az átfogó épületrekonstrukciós program keretében újíttatott fel az önkormányzat.

Az igazgató, dr. Molnárné Ruszinkó Mária megnyitója után a polgármester köszöntötte a 100 éves Ady iskola centenáriumi gálájának vendégeit péntek délután a KMO-ban. „100 év hosszú idő, 100 év jelzi a stabilitást, a biztos jelent és a jövőt” – hangsúlyozta Gajda Péter, hozzátéve, hogy Kispest is ünnepel idén, ugyanis már 140 éves a városrész. A centenáriumi ünnepségsorozatot bevezető rendezvényen az iskola diákjai léptek színpadra. Kórusműveket, verset és táncokat láthatott-hallhatott előadásukban a közönség

Az Ady Endre úti – egykor Sárkány utcai – intézmény története 1911-ben kezdődött: a képviselő-testület ekkor határozott új állami polgári iskolák létrehozásáról, majd szeptemberben a Kispesti Állami Polgári Leányiskola bérelt termeiben, két osztállyal, 137 fővel elindult a tanítás is Gyulai István vezetésével. A testület még ebben az évben döntött arról, hogy megvásárolja a Sárkány utca és az Árpád utca sarkán álló telket Weil Bernáttól és Köller Jánostól. Az építkezés 1912 tavaszán kezdődött meg, a tervezéssel Barát Béla és Novák Ede műépítészeket bízták meg.

1980-ban átépítés indult a megnövekedett tanulólétszám miatt. Az új épületrészt 1982-ben adták át. A 2007-2008-as tanévtől az Ady iskola lett a Kertvárosi iskola jogutódja. Az épületet 2009-ben érte el az oktatási-nevelési intézmények komplex rekonstrukciós programja. Az első évben a több mint 20 éves Nagysándor utcai szárny teljes átalakítása volt soron: a csupasz falakat szigetelték, kicserélték az ablakokat és a belső nyílászárókat, felújították a vizesblokkokat és a fűtési rendszert, festették a folyosókat és a tantermeket. A második lépcsőben, 2010-ben az Ady Endre úti tömb korszerűsítése fókuszált a munka. Felújították a tetőt, a vizesblokkokat, a nyílászárókat és az épület homlokzatát. Két év alatt az önkormányzat csaknem 100 millió forintot fordított az intézmény teljes megújítására.
(5 kép)
     

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |