Jól sikerült a wekerlei családi rendezvény

2011.05.23.

Mintegy másfélszázan dolgoztak azért, hogy sikeres legyen 7. Wekerlei Székelykapu Napok rendezvénye a hétvégén. Az időjárás is csak elvétve zavarta meg a családi programokat, így minden adott volt ahhoz, hogy az emberek jól érezzék magukat. A sport- és kulturális fesztivált együtt rendezte a Magyar Kollégium Kulturális Egyesület, a Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE) és a Wekerlei Futóklub, és az önkormányzat támogatta.

Családias jellegét megőrizve lebonyolításában változott meg az idei Wekerlei Székelykapu Napok rendezvénye. Romhányi András főszervezőtől, a Magyar Kollégium elnökétől megtudtuk: mostantól a hagyományos tavaszi fesztivált és az őszi Wekerlei Napokat is a WTE-vel együtt rendezik meg. Okulva a tavalyi tapasztalatból – akkor a viharos időjárás miatt elmaradt a vasárnapi nagyrendezvény – a központi kulturális rendezvényt szombatra tették. A szombat a délelőtti gyermekprodukciók így nem ütköztek a futással, és a késő estig tartó program sem okozott gondot a látogatóknak. Vasárnap délelőtt maradt a futás, délutánra pedig belépett új elemként a családi piknik. A módosítás jól bevált, a vasárnapi bensőséges hangulatú piknik tetszett az embereknek – hangsúlyozta a kispest.hu-nak Romhányi András, hozzátéve a sikerben főszerepe volt annak a mintegy 150 embernek, aki önkéntes háttérmunkával segített abban, hogy zökkenők nélkül zajlódhatott a háromnapos rendezvény.

Péntek: kiállításmegnyitó, filmvetítés, vers és zene
(14 kép)
Csáji Attila
képzőművész hologramjaiból és konceptuális grafikáiból nyílt kiállítással kezdődött a 7. Wekerlei Székelykapu Napok programsorozata péntek este. A WTE pincegalériájában rendezett megnyitón Somogyvári Rudolf és Zajti Gábor Csájiról készített Festő fények szabadjaként című portréfilmjét is láthatta a közönség. A fényművészként ismert és elismert Csáji Attila az 1960-70-es években a magyar avantgarde egyik fő szervezője volt. Nevéhez főződik többek között a Szürenon kiállítás, valamint a balatonboglári kápolnatárlatok koncepciójának kialakítása is. A hetvenes évek közepétől a lézer képi lehetőségeit kutatta a Központi Fizikai Kutató Intézetben. Előadásokat és bemutatókat tartott számos európai országban és az Egyesült Államokban. A Nemzetközi Kepes Társaság elnöke, a Magyar Művészeti Akadémia tagja. A holográfus, fény- és festőművész tárlatát egy hónapig láthatják az érdeklődők. A program a Munkás Szent József Közösségi Házban folytatódott, ahol a Wekerlei Pódium keretében a Lőrinci Szabad Alkotók Köre két művésze lépett fel: Jakos Kata saját verseit adta elő Kovács Adrienne gitárművész zenéjére. Az estet filmvetítés zárta a Kós Károly téren.

Szombat: tied a színpad
(28 kép)
Reggeltől kora délutánig kispesti óvodák, iskolák és művészeti csoportok foglalták el a színpadot és tartottak bemutatót: játékok, néptáncok, ritmikus gimnasztika produkciók és moderntáncok szerepeltek a programban. A délutáni blokkot a Fashion Dance Csoport nyitotta. Fellépett az ADOL Mozgásművészeti Stúdió, a Ferencvárosi Torna Club Sportakrobatika csoportja, volt gyermektáncház a Fakutya Együttessel, bemutatkozott a Kreadance Sportegyesület, az Etűd Tánccsoport, és a Vonzart. Hat órakor a polgármester köszöntötte a közönséget és a rendezvényt. Gajda Péter arról is beszélt, hogy az oktatási-nevelési intézmények komplex rekonstrukciója keretében idén megkezdődik az Erkel iskola tornaterem-építésének előkészítése. A folytatásban színpadra lépett a Hundows együttes, majd a Retroleum zenekar, nagy tetszést aratott a Wekerlei Mozgásműhely zumba ízelítője és a Yaminah Hastánccsoport bemutatója. Késő este DJ Shelb zenélt, a domb tövében pedig kocsmazene szólt a Calvadossal.
(14 kép)
A téren egész nap információkkal látták el az érdeklődőket a WTE-sátor önkéntesei, a Wekerlei Életfa Terén óvodák, iskolák tartottak játékos foglalkozásokat, kézműveskedést, a Wekerlei Kultúrház sátraiban többféle gyermekprogram fogadta a kicsiket. A Wekerelei Építész Klub sátrában építési tanácsadás folyt, a Zöld Hajtás Klubnál szigetelési tanácsokat kaphattak az érdeklődők, a Szike a komposztálást népszerűsítette. Volt helytörténeti kocsikázás, a Piacz utczában árusok kínálták portékáikat, a Zrumecky-kapu alatt kisebb vidámpark várta a gyerekeket.

Vasárnap: futás és családi piknik
(10 kép)
Délelőtt 10 órakor rajtolt el a 9. Wekerlei Székelykapu-futás mezőnye. Csaknem háromszázan vágtak neki a 4,2 kilométeres távnak. Utána szüleivel száznál több kisgyermek is lefutotta saját 420 méteres versenytávját. Az eredetileg délelőtti sportrendezvény nőtt 2005-ben egész napos, 2006-tól már kétnapos, idéntől pedig már háromnapos sport- és kulturális fesztivállá. A sportprogramot szervező Romhányiné Kovács Mária úgy fogalmazott a kispest.hu-nak, hogy „felnőtt a rendezvény”. A Wekerlei Futóklub vezetője is kiemelte a száznál több segítő szerepét a verseny problémamentes lebonyolításában. (EREDMÉNY)
(14 kép)
A délutáni pikniken pihenhettek, sportolhattak az emberek a Kós Károly téren, s a programok is visszafogottabbak voltak, mint szombaton. A capoiera-bemutató sok érdeklődőt vonzott, a zenepavilonban előbb a Triola fúvósegyüttes térzenéje, majd Katona Bori és Gáspár Tamás zenés-rajzos meséi arattak sikert. A 7. Wekerlei Székelykapu Napokat este az Alkotó Muzsikusok Társaságának hangversenye zárta a Munkás Szent József plébániatemplomban.

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |