Isztambulban jártak a kispestiek

2011.05.31.

Kispest isztambuli testvérkerületébe, Pendikbe utazott az önkormányzat delegációja Ékes Gábor alpolgármester vezetésével, valamint a Bolyai iskola csoportja Röhrig Éva igazgató vezetésével május 18. és 22. között. Megtekintették a Török Ifjúsági és Sport Nap rendezvényét május 19-én. A Bolyai diákjai Isztambul európai részén maradtak a Bagcilar Günesli Általános Iskola meghívására.

Az önkormányzati delegáció – melynek tagja volt Dr. Kovács Bence alpolgármester, Szathury Kolos és Szujkó Szilvia képviselők, Gábor Ilona, a KMO igazgatója – az ázsiai oldalon, Pendikben tekintették meg a programokat dr. Salih Kenan Sahin polgármester vendégekét, majd részt vettek az AK párt helyi rendezvényén. Az est fő programja Kispest bemutatása volt a Pendiki Ipari és Kereskedelmi Kamara részére. Az eseményen huszonöt török üzletember vett részt.
Szilágyi István referens
(11 kép)
A török partneriskola vendégei voltunk
2011 májusában kis iskolai csapatunk Isztambulba repült a günesli általános iskola meghívására. A Bolyai János iskola és a török iskola ez év márciusában kötött partneriskolai egyezményt, ekkor látogatott iskolánkba a török delegáció. Hamarosan visszahívtak bennünket, és nagy örömünkre el is utazhattunk. Az útiköltséget az önkormányzat állta, a kinti tartózkodásunkat a török iskola fizette.
A repülőtéren virággal fogadtak bennünket, és ez az önzetlen szeretet végigkísérte az itt töltött 4 napot. A 8 fős csapatunk a török nemzeti ünnep alkalmából tartott iskolai rendezvényre látogatott el, bepillantást nyertünk a diákok életébe, ünnepébe, hétköznapjába. Az 5 bolyais diák, Ajtay Barnabás, Czebe Nikolett, Diós Emese, László Anna, Tassonyi Balázs, akiket kiváló tanulmányi eredményeik jutalmául választottunk ki, népdalcsokorral és néptánccal készült erre az eseményre. Tóth Csilla, iskolánk angoltanára tolmácsolt, irányította műsorunkat. Levelező diákok találtak egymásra, és angolul az első perctől fogva úgy beszélgettek egymással a gyerekek, mint igazi régi barátok… A következő napok Isztambul megismerésével teltek. Bakile Mutlu, iskolaigazgató és tantestülete gondoskodott arról, hogy gondtalanul fedezhessük fel a várost: az első múzeum előtt kígyózó sor láttán elszédültünk, mert akkor még nem tudtuk, hogy az igazgatónő és kollégái elintézik csapatunknak a leggyorsabb bejutást. Egy pillanatig sem hagytak magunkra, a Nagybazár labirintusa számunkra csak az útikönyvek rémisztő turistacsapdája maradt...
Találkoztunk a kormányzóval is, aki munkaebédünk során elbeszélgetett a diákjainkkal is, és biztatott bennünket a közös Comenius-pályázat elindítására.
Röhrig Éva, a Bolyai iskola igazgatója

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |