Negyvenéves lett a Mézeskalács Óvoda

2011.06.06.

Számos program, sok-sok játék és fellépő várta gyerekeket és családokat pénteken a Mézeskalács Óvodában, amely idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. Az intézmény nagy hangsúlyt fektet a hagyományok ápolására: játékos formában kézműveskednek a gyerekek.

A születésnapi rendezvényen Juhász Sándorné óvodavezető arról beszélt, hogy százhúsz százalékon működik az intézmény, szerencsére sok a gyerek, és szeretik a Kelet utcai óvodát, illetve Beszterce utcai részlegét is. A Mézeskalács mindkét óvodájában két-két csoport működik. A gyerkőcökre nyolc óvodapedagógus és hat dajka vigyáz. A vezető beszámolt arról is, hogy tavaly korszerűsítették a nyílászárókat az önkormányzat segítségével, azonban az óvoda épületére és udvarára is ráférne további fejlesztés. Szeretnének bővítést, hogy el tudják helyezni a jelentkező gyerekeket. Hozzátette, a NAT jóvoltából eszközbeszerzés megvalósulhatott, így egy korszerűen felszerelt óvodába jöhetnek az apróságok.

Kapuszta Lászlóné
óvodapedagógus a gyermekek szokásairól számolt be. Elmondta, 1974 óta neveli a gyerekeket, abban az időben a játékokat maguk után húzták a lurkók, ma pedig már az építő-, illetve a logikai játékok a jelentősek. Külön kiemelte, hogy az óvoda fontosnak tartja a hagyományok ápolását: játékos formában tanítják meg a gyerekeket szőni, fonni, agyagozni, és mézeskalácsot készíteni, ami azért is lényeges, mert a csemeték koruknak megfelelően értékelni tudják saját kezük munkáját.

A hagyományőrzést az ünnepséget megnyitó Vinczek György alpolgármester is hangsúlyozta, mint mondta, így a gyermekek által a családokba is bekerülnek a közösségi értékek. Hozzátette, a testvérvárosokban is azt tapasztalta, hogy azok az óvodák tudnak fennmaradni, amelyek nagy figyelmet fordítanak az értékekre.

A megnyitó után pünkösdi néptáncjátékot láthatott a közönség. A délután folyamán volt akadályverseny, mézeskalácsevés, furulyázás, dalolás, pünkösdölés és megtartották a rajzpályázat eredményhirdetését is. A nap a családokról is szólt, akiknek a rendezvény lehetőséget adott arra volt ez arra, hogy együtt legyenek és kikapcsolódjanak.
(16 kép)
     
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |