Forrásház: év végéig átadják a gondozási központot

2011.06.07.

A Dobó Katica utcai gondozási központ épülete elkészült, a beruházás jól halad – erről a közelmúltbeli műszaki bejáráson győződhettek meg a képviselők, valamint az érintett szakemberek. A Forrásház berendezésére közbeszerzési pályázatot ír ki az önkormányzat, így várhatóan az év végén átadják a Családsegítő Szolgálat szakmai irányításával működő új intézményt, amely Kispest első zöldenergiával működtetett önkormányzati épülete lesz.

A gondozási központ létrehozásakor a kerületi szakemberek abból a tapasztalatból indultak ki, hogy a napi munka során egyre több mentális problémákkal érintett kispesti család került a Családsegítő Szolgálat látókörébe. Legtöbbjüknél a munkahely elvesztése volt a lelki betegség kiváltó oka, de van, ahol éppen fordítva, a betegség okozza a munkanélküliséget. Ezeknek a Kispesten élő – mentális problémákkal, depresszióval, pánikbetegséggel, szorongásos tünetekkel küszködő – embereknek kínál nappali ellátás keretében komplex szolgáltatást és segítséget az intézmény – mondta el a kispest.hu-nak Vinczek György, a szociális területet felügyelő alpolgármester.

Az intézményben elsősorban az a 80-100 olyan kispesti ember kaphat szociális és orvosi ellátást nappali rendszerben, akiket mentális problémák akadályoznak megszokott, eddigi életvitelük folytatásában. A Dobó Katica utcai Forrásházban terápiás foglalkoztató is működik majd, elsősorban papíripari munkát végezhetnek a gondozottak. Itt kap helyet a pszichés betegek gyógyulását művészetterápiával segítő Tárt Kapu Színház is. Lesz zeneterápia és masszázs is a 160 helységből álló komplexumban.

Az önkormányzat 2008 nyarán nyújtott be pályázatot a Forrásház Gondozási Központ megvalósítására. Az Európai Unió több mint 450 millió forinttal támogatta a beruházást. Az egykori lakótelepi földszintes óvodaépület átalakításával egy a tetőtérrel együtt több mint 1700 m²-es intézmény jött létre. A földszinten vannak a közösségi és a kiszolgáló helyiségek, a foglalkoztatók, az irodák, a szociális helyiségek, a raktárak és a melegítőkonyha. A tetőtérben foglalkoztató és kézműves szobákat, tréning és közösségi helyiségeket, valamint szociális részt, irodákat, teakonyhát és teraszt alakítottak ki. Új homlokzati hőszigetelést kapott az épület, és a nyílászárók többségét is kicserélték. Az intézmény és udvara kerekesszékkel is megközelíthető. Az udvaron pihenőteraszokat és kerti tavat építettek ki, valamint megújították a térburkolatokat és a zöldfelületeket is.

A Forrásház az első olyan önkormányzati beruházás, amely az épület működtetésében nem kizárólag a hagyományos energiaforrásokra támaszkodik, hanem a zöldenergiát helyezi előtérbe. A Forrásház téli fűtését és nyári hűtését, valamint a használati melegvíz előállítást levegős hőszivattyú biztosítja. A megújult hőközpont tartalékként megmarad, így egy esetleges üzemzavar eseten sem marad energia nélkül az épület. A homlokzati és az udvari világításhoz szükséges energiát napelemek biztosítják. Újdonság lesz az is, hogy a csatornákból összegyűjtött esővízzel locsolják majd az udvar növényeit.
(10 kép)
     

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |