A 140 éves Kispestet ünnepelték a hétvégén

2011.06.20.

Ezrek látogattak ki a hétvégi Városünnepre. A KMO Művelődési Ház rendezésében koncertek, látványos artistaszámok, gyermekprogramok, ügyességi játékok várták a közönséget a forgalom elől elzárt Templom téren. A Helytörténeti Gyűjtemény érdekes tárlattal köszöntötte a 140 éves Kispestet a Nagy Balogh János Kiállítóteremben.

A szombati színpadi programok ugyan csak délután öt órakor indultak, de már jóval előtte kispesti családok sokasága népesítette be a Templom teret. A három templom tárt kapukkal fogadta az embereket. A szökőkút melletti területen kinyitott a vásár, a szobor előtti zöld területen pedig számos érdekesség fogadta a gyerekeket mindkét napon. Mindenki kipróbálhatta az ökojátszótér ügyességi játékait, esetleg elvégezhette a Cirkusz Iskola rögtönzött „tanfolyamait”: a Mágus képzőt, az Akrobata képzőt, az Egyensúly képzőt, a Tánc és mozgás képzőt, valamint a Zsonglőr képzőt.
(19 kép)
Megnyílt a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény kettős jubileumot feldolgozó új tárlata is a Nagy Balogh János Kiállítóteremben. Az önálló település 140. és a Kispesti Általános Ipartestület 125. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás azokat a mindennapokban is jelentőséggel bíró színtereket állítja a középpontba, amelyek minden korban az ünnepi előkészületek fontos részei voltak. Négy enteriőr, egy cukrászda, egy cukrászműhely, egy fodrászat és egy ruhaszalon fogadja a látogatókat. Ipartörténeti emlékként találkozhatunk két szikvízkészítő géppel is. A falakon és a tárlókban látható gazdag fotó- és tárgyanyag a helyi iparosélet hétköznapjait villantja fel. A különleges kiállítást szeptember közepéig tekinthetik meg az érdeklődők.
(10 kép)
A szombati koncertek sorát a magyar népdalt az elektromos popzenével házasító, Miskolcról indult Holdviola együttes nyitotta, majd a 80-as években népszerű zenekar, a Névtelen Nulla frontembere, az azóta szólóban is több slágert jegyző Hevesi Tamás énekeltette meg a közönséget. Este hét órakor köszöntötte a Városünnep közönségét Gajda Péter polgármester, majd Demjén Ferenc ismert dalait hallgathatta a közönség. Az estét a dalos kedvű műsorvezető, Csonka András, majd az Old Boys zenekar születésnapi partija zárta.
(21 kép)
Vasárnap délelőtt Szalóki Ági és csapata adott sikeres koncertet a gyerekeknek, majd zsonglőrök és bűvészek vették birtokukba a színpadot. A méltán népszerű hazai Obsitos Fúvószenekar ezúttal is remekelt, és nagy érdeklődés fogadta a Bandiera zászlóforgató csoport produkcióját is. Noémi Virág tavaly a gyereknapon egyedül lépett fel Kispesten; a Neoton-alapító Pásztor László és Hatvani Emese lánya ezúttal a Quimby-billentyűs, Balanyi Szilárddal együtt adott elő egy csokorra valót saját dalaiból, illetve hazai és külföldi örökzöldekből. Siménfalvy Ágota, Arany Tamás és Kurkó József világhírű musicalekből énekelt részleteket, majd 2010 felfedezettje, SP lépett nagy ováció közepette a színpadra. A tinik kedvencét a Megasztár-győztes Tolvai Renáta követte, aztán a Fourtissimo virtuóz fúvósai arattak sikert. A beteg Janicsák Veca helyett a tévés tehetségkutató másik népszerű énekese, Takács Nicholas lépett fel, utána a Bad Boyz táncosai következtek, majd Varga Viktor mutatott be néhányat több száz dalból álló repertoárjából.
(40 kép)
Az Irigy Hónaljmirigy egyik fele tavaly nevettette meg a Városünnep közönségét, a csapat másik része most okozott derűs perceket. Az este sztárzenekara, a 15 éves Black II Black élő koncerttel örvendeztette meg a hallgatóságot, majd egy különleges trambulin-show következett a WallKings akrobatáitól. A Városünnepet hagyományosan látványos tűzijáték zárta.
(10 kép)
       

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |