Célegyenesben a KÖKI Terminál

2011.06.24.

Jól halad a KÖKI Terminál építése: a héten hozzákezdtek a metróvégállomás átalakításához, és épül a komplexumot a metróval és a vasúttal összekötő két átjáró is. A tervezett szeptember végi nyitásra várhatóan az épületben lévő üzlethelyiségek 90 százalékát bérbe adják. Még a nyár közepén állásbörzén keresnek munkatársakat az üzletközpont munkahelyeire.

A hét elején megkezdődhetett a metróvégállomás átépítésének utolsó szakasza: az a rész került sorra, ahol a metrószerelvények járnak. Síneket helyeznek át, a peront és az elektromos hálózatot is átépítik. Ugyancsak elindult a komplexumot a metróval és a vasúttal összekötő két átjáró kialakítása is. Az iskolai szünethez igazított munkaindítás miatt június 21-én megváltozott a közlekedés a 3-as metrón: kedd óta csak a Határ útig közlekednek a szerelvények, s a munka végeztéig, augusztus 24-ig a BKV és a Volánbusz járatai módosított útvonalon járnak.

A beruházás egyébként jó ütemben halad, az üzletek több mint 80 százaléka elkelt már, s a szeptember 29-re tervezett nyitásra ez a szám várhatóan eléri a 90 százalékot a beruházó szerint. A kiskereskedők is helyet kapnak az üzletközpontban, számukra 25-30 kis alapterületű üzlethelyiséget alakítottak ki. Megtudtuk, jó részüknek már korábban is bérleménye volt a KÖKI-n. A működő üzletközpontban az épület üzemeltetőivel és az áruházak munkatársaival együtt mintegy 1500-an dolgozhatnak majd. A munkahelyek betöltésére a beruházó és a bérlők nyár közepén állásbörzét tartanak Kispesten.

A beruházás a végéhez közeledik. A bevásárlóközpont és irodaház építésével megújul a főváros egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontja: a komplexummal szervesen egybeépül a busz- és metróvégállomás, valamint a P+R parkoló, és még kerékpárparkolót is kialakítanak. A közlekedési kapcsolat – az 1. emeleti folyosóról a vasút és a metró, a földszintiről a busz érhető el – az épület nagy előnyének tűnik, várhatóan az üzletek forgalmára is pozitív hatással lesz.

A KÖKI Terminál bérlői május 19-én vehették át kulcsaikat. A mintegy 60 000 négyzetméternyi területen közel 200 üzlet nyílik, köztük egy 12 ezer négyzetméteres barkácsáruház. Hétezer négyzetméter irodai funkciót kap: posta, több bankfiók és ügyfélszolgálat működik majd. A mozgássérültek épületen belüli közlekedését lift segíti. A gyerekeket 1500 négyzetméteres játszóház és a tetőn játszótér várja, a felnőttek aktív időtöltését és szórakozását fitneszterem, valamint a parkosított tetőn kalandpark, futópálya, mászófal és műfüves focipálya szolgálja.
(6 kép)
KÖZLEKEDÉSI VÁLTOZÁSOK

A vágányzár idején a 93-as és a 148-as busz kivételével az egyébként Kőbánya-Kispestig közlekedő összes BKV-járat (85, 85E, 98, 98E, 136E, 182, 184, 193E, 200E, 201E, 202E, 282E, 284E) a Határ útig közlekedik, ahol ideiglenes buszvégállomást alakítanak ki a korábbi P+R parkoló területén.
A MÁV járatairól való jobb átszállás biztosítása érdekében a 85E, a 201E és a 202E jelzésű buszok ideiglenesen mindkét irányban megállnak a Sibrik Miklós úti felüljáró északi oldalán, a 68-as és a 151-es autóbusz megállójában. A 98E, a 193E és 200E jelzésű járatok oda-vissza a gyorsforgalmi úton közlekednek, ezért Kőbánya-Kispesten nem állnak meg; ezekkel a Határ útig lehet utazni, illetve ott lehet ezekre felszállni. Szintén nem érinti Kőbánya-Kispestet az Üllői úton közlekedő 136E járat, amely azonban ideiglenesen megáll Kispesten, a Kossuth térnél.
A Liszt Ferenc repülőtér a Határ úttól induló 200E jelzésű autóbusszal közelíthető meg. Ez a járat Kőbánya-Kispestet nem érinti, így onnan csak átszállással, a 98-as, a 282E vagy 284E jelzésű járatokkal, a Felsőcsatári útig utazva lehet elérni a reptérre tartó 200E buszokat.
A munkálatok ideje alatt a Volán-buszok is meghosszabbított útvonalon, a Határ útig közlekednek, valamennyi autóbusz mindkét irányban megáll Kőbánya-Kispesten. A Budapest-bérletet használók Kőbánya-Kispest és a Határ út között a Volánbusz járatait is igénybe vehetik a szabad férőhelyek erejéig. A metróról átszálló utasok a már érvényesített jeggyel Kőbánya-Kispestig bármelyik BKV-autóbusszal továbbutazhatnak. /MTI/


iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |