Elkészült a zajvédő fal

2011.07.01.

Csendesebb lett a Nagykőrösi út. Befejeződött a zajvédő fal építésének második szakasza, megkezdődött a műszaki átadás-átvétel. A Kund utca és a Határ út közötti részen, valamint ezzel szemben a XX. kerületi oldalon átlátszó fal védi a házakat az M5-ös autópálya bevezető szakaszának zajterhelésétől.

A Nagykőrösi úti zajvédő fal első szakaszát a Vas Gereben utca és a Kund utca között 2010. szeptemberében adták át. A beruházás idén folytatódott: a második ütem megvalósítására 470 millió forintot biztosított a Fővárosi Önkormányzat. Most a Kund utca és a Határ út közötti szakasz is elkészült.

A csaknem 1 kilométer hosszú fal átlagos magassága 4 m. Az aluminium keretbe foglalt átlátszó, hanggátló panelek 2x8 mm vastagságú biztonsági üvegből készültek. Színezett fabeton anyagú hangelnyelő panelek biztosítják a zajvédelmet a Hungária út végénél, valamint a Gomb és a Cukrász utcai buszmegállóknál, a Cukrász utcai útcsatlakozás megmaradt, nem épült fal.

A keskeny zöldsáv miatt a fal vonalába eső fákat részben ki kellett vágni, a Városüzemeltetési és Közbiztonsági Iroda előírta pótlásukat, a faültetést novemberben végzik el – tájékoztatta a szakiroda a kispest.hu-t. Megtudtuk, hogy a beruházást követően a korábbi értékekkel összehasonlító zajvizsgálat, zajszámítás alapján szakvélemény készül. A tavaly megépült zajvédő fal vizsgálati eredményeiből kiderül, hogy a megadott mérőhelyeken mindenütt jelentős mértékben, 3,3-14,4 dB-lel csökkent a zajterhelés. A korábbi, határértéket 10 dB-lel meghaladó zajterhelés mindenütt megszűnt.
(4 kép)
    
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |