Együtt táboroznak a magyar és testvérvárosi diákok Káptalanfüreden

2011.07.06.

Ebben az évben is folytatódott Kispest testvérvárosi csereüdültetési programja. Törökországból, Horvátországból, Lengyelországból és Szerbiából érkeztek diákok kispestre, majd az önkormányzat Balaton-parti táborába. A diákok üdülését az
önkormányzatok finanszírozták, így a családok számára a kirándulások ingyenesek voltak. A testvérvárosi együttműködés keretében léptek fel a kispesti Városháza előtti téren a smoljani néptáncosok. A program megvalósítására európai uniós pályázaton is nyert pénzt az önkormányzat.

A török, a szerb, a horvát és a lengyel testvérvárosi diákcsoportok a múlt héten érkeztek. Magyarországra. Amíg a kerület vendégei voltak, kispesti családoknál laktak a gyerekek. Kiránduláson nézték meg Budapestet, voltak az Aquaworld élményfürdőben, emellett szerveztek számukra sportprogramot és találkoztak Gajda Péterrel, a kerület polgármesterével is.

A városlátogatás után a 80 testvérvárosi gyerek és a 20 kísérő tanár Káptalanfüredre, az önkormányzat üdülőtáborába utazott. A táborozókat meglátogatta a kerület polgármestere mellett Ékes Gábor alpolgármester, Vinczek György alpolgármester és Mihály András a Közművelődési, Oktatási, Sport, Ifjúságpolitikai és Egészségügyi Bizottság elnöke is. A táborban egyébként folyamatosan, turnusokban üdülnek kispesti gyerekek is, akiknek nyaralását az önkormányzat támogatja. Ebben a két hétben 30 kispesti általános iskolás diák üdül az önkormányzat káptalanfüredi táborában. A program 2008-ban indult, így már negyedik alkalommal szervezett az önkormányzat térítésmentes nyaralást a szociálisan rászoruló kerületi gyerekek számára. A táborozásra minden önkormányzati fenntartású iskola 3-3 tanulót javasolhatott.

Gajda Péter polgármester a tábor meglátogatásakor köszöntőjében kiemelte, hogy továbbra is célja az önkormányzatnak, a csereüdültetési program támogatása, mert a népek kultúrájának megismerése hidat alkot az emberek között, és ez a program segítheti mindezt. Vinczek György a kispest.hu-nak elmondta, hogy a török csoport például először van ebben a táborban, a különböző országokból érkezett gyerekek és a kísérőik jól beilleszkedtek a tábori életbe, együtt élvezik a színes programokat a kispesti gyerekekkel. Mihály András kiemelte, hogy a nagyobb önkormányzati támogatásnak köszönhetően javultak a tábori körülmények, és ezáltal az itt lévők jobban élvezhetik a nyaralást. Ékes Gábor szorgalmazza, hogy a következő években további fejlesztések valósulhassanak meg az üdülőben.

A testvérvárosi program magyarországi befejezése után a kispesti iskolák tanulói indulnak a testvérvárosi diákokhoz Pendikbe, Vrbovecbe, Zomborba és Krzeszowicébe. Az idei csereüdültetési program megvalósítására tizenegyezer eurót nyert európai uniós pályázaton az önkormányzat. A testvérvárosi együttműködés keretében léptek fel a kispesti Városháza előtti téren a smoljani néptáncosok. A diákok egy berlini nemzetközi fesztiválon léptek fel és úgy szervezték útjukat, hogy egy rövid előadást tudjanak adni Budapesten. A mintegy 50 fõs tánccsoport különleges hangulatú előadással készült, néptáncaikat hol autentikus népzene, hol pedig a csoport tagjaiból álló pásztor dudások kísérték. A diákok ugyanezt a műsort adták elő Berlinben az Olimpiai Stadionban megrendezett Világ Kulturális Fesztiválon.
(30 kép)
   

   
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |