Kispest Képekben – albumot jelentetett meg az önkormányzat

2011.07.09.

Kispest Képekben címmel jelent meg a kerület jelenét, legfontosabb épületeit és tereit bemutató kiadvány. Az album a kerület fennállásának 140. évfordulójára készült el. A képekhez rövid magyarázó szövegek tartoznak magyarul, angolul és németül.

Nem monografikus, hanem Kispest jelenét megjelenítő helytörténeti képeskönyv készült - mondta a Kispest Képekben című most megjelent könyv bemutatóján Siklós Zsuzsa, a helytörténeti gyűjtemény igazgatója, a könyv szövegének szerzője. A legfontosabb épületek homlokzatai és belső terei, közterületek, szobrok, emlékhelyek mind megtalálhatók a kiadványban.
Az egyes korszakok leképezései az épületek, Kispest történetének, szerepének, a fővároshoz való viszonyának jelképei a házak, a terek. Minden képhez néhány soros szöveg tartozik, ismertetve az épületek és a közterek rövid történetét, jelentőségét. A szövegek angolul és németül is olvashatóak.

Gajda Péter, a kerület polgármestere a bemutatón kiemelte a fordítások fontosságát, ami különösen a testvérvárosi kapcsolatokat erősítheti, hiszen így könnyebben ismerkedhetnek a kerülettel a külföldiek is, a könyveket ajándékba adhatja a kerület a testvérvárosok képviselőinek. A polgármester elmondta, hogy 2004-ben jelent meg a Kispest Anno című könyv, mely a kerület múltját dolgozta fel, a mostani, a jelent bemutató kiadvánnyal lett teljes a kerület jelenének és múltjának feldolgozása és bemutatása.

A könyvet olvasók felfedezhetik például, hogy Kispestnek nincs igazi központja, több kisebb központi terület is található a kerületben, például a Kossuth tér, a Városház tér, vagy a Kós Károly tér. Siklós Zsuzsa a bemutatón elmondta, hogy a Kossuth tér lett volna a központ az eredeti tervek szerint, múzeummal, színházzal, de végül ez nem valósult meg. Érdekesség az is, hogy nem tudták eldönteni, hogy melyik legyen a főút az Üllői út, vagy az Ady Endre út, így végül mindkettő központi helyet kapott és kap ma is a kerület forgalmában. Az albumból látható, hogy a kerület különböző korszakban épült házai bár elkülönülnek, mára mégis egységet alkotnak. A kiadvány Kispest fennállásának 140. évfordulójára készült el, és a Városházán lesz majd kapható nemsokára. 
(8 kép)
    
           
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |