Az MSZOSZ kispesti szervezetének nyári kirándulásai

2011.07.15.

Komarno, Várgesztes és Tata volt úti célja az MSZOSZ kispesti nyugdíjasainak június végén. Megnéztük Komarno nevezetességeit: a Duna-menti múzeum előtt Jókai Mór egészalakos szobrát (Berecz Gyula komáromi szobrászművész alkotása), az Európa-udvart, amely az elmúlt években Rév-Komárom talán legnépszerűbb látványossága lett, a városházát, és bejártuk a belváros a szépen kialakított sétálóutcáit.

Utunkat folytatva a Vértes szívében, festői környezetben meghúzódó apró községbe, Várgesztesre mentünk ebédelni, ahol hatalmas vendégszeretettel és a vadászok kedvenc célzóvízével vártak bennünket. A kitűnő ebéd után nagy élményben volt részünk: meglátogattuk a tájházat. Nosztalgiáztunk, a tájház sok ismert régiséget tárt elénk, olyanokat is, amiket még mi is használtunk.

Napunk utolsó állomása Tata volt. A szép kis városban sokszor jártunk már, ezért szabadon lehetett választani, hogy ki mit szeretne megnézni. Lehetett sétálni a tóparton, voltak, akik kispanorámás kocsival járták körbe a várost. Sajnos sok nevezetes épület zárva volt.

Július elsején a Millenniumi Földalatti Vasúti Múzeumát látogattuk meg. Európa első villamos üzemű, motorkocsis földalatti vasútján 1896. május 2-án indult meg a menetrendszerű forgalom. 115 éve vagyunk jogosan büszkék arra, hogy a kontinens első földalatti vasútja a magyar fővárosban épült meg. 2002-ben az UNESCO az Andrássy út és történelmi környezetének részeként a millenniumi földalatti vasutat is felvette világörökségi listájára. Az „Öreghölgy” – merthogy ez a 11-es pályaszámú kocsi beceneve a kis földalattinál – 115 évesen is vígan hozza-viszi az utasokat az állomások között. Az 1975-ben megnyitott múzeum a kontinens első földalattijának állít emléket. Külön érdekessége, hogy a kiállítási hely maga is műszaki emlék, (egy eredeti alagútszakasz) tehát, nem csak a múzeumban található kocsik, makettek, iratok és fényképek, hanem maguk a falak is egyedülálló történelmi atmoszférát teremtenek a belváros szívében. A múzeum előterében az egykori végállomás eredeti felirata: „Gizella tér” fogadja a látogatókat (eredeti Zsolnay csempeburkolat). A sétával egybekötött múzeumlátogatás nagy élmény volt.

Egész napos programjainkat szeptembertől folytatjuk, de júliusban és augusztusban sem maradnak program nélkül a tagok: időszakos múzeumi kiállítások, rövidebb séták, gyógyfürdők látogatása szerepel programunkban. Minden kedves tagtársunknak, nagyon szép nyarat, unokázást, sok szép élményt kívánok!

Medgyes Janka
(9 kép)
    
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |