Sziklatemplom, gyógyfürdő és vásárcsarnok

2011.08.15.

A Gellért-hegyi sziklatemplommal, a Gellért Gyógyfürdő előcsarnokával és a Vásárcsarnokkal ismerkedtek augusztus elején az MSZOSZ Kispesti szervezetének nyugdíjasai.

A gyönyörű Gellért-hegyi sziklatemplom Budapest XI. kerületének északi részén található. Egyike a legismertebb pálos kolostoroknak. A templom építésének ötlete 1924-ben merült fel először, építését 1926-ban kezdték el. A Gellért-hegy sziklájába vésett templom végül 1931-ben készült el, melyhez 1934-ben egy kolostort is építettek. Az 1960-as évek elején bezárták, majd 1992-ben visszakapták a pálosok, és látogathatóvá tették a templomot. Műemlékeink közé tartozik. A technika segítségével – mindenki megkapta a magyar nyelvű készüléket – fülhallgatón keresztül bőséges felvilágosítást kaptunk a csodálatosan kialakított templomról. Szép élmény volt. A barlang érdekessége, hogy az itt feltörő meleg vizű forrásoknak köszönhetően a templom hőmérséklete állandóan 20 C fok körül van.

Gyönyörködtünk a szép panorámában is, majd benéztünk a világszerte ismert, a külföldiek által igen kedvelt, szecessziós stílusban épült Gellért Gyógyfürdő előcsarnokába. A gyógyfürdő és szálló 1918-ban nyitotta meg kapuit, majd 1927-ben hullám és strandfürdővel, 1934-ben pezsgőfürdővel bővült. Ma szinte valamennyi gyógyszolgáltatás igénybe vehető.

Utunkat folytatva, meglátogattuk a szépen kialakított Vásárcsarnokot is. A gyönyörű épületben minden megtalálható, bőven van választék. Érdemes legalább egyszer betérni és az árun kívül a szép épületben is gyönyörködni.
Szép napunk volt!

Medgyes Janka
(9 kép)
    
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |