Taekwando-siker az Universiadén

2011.08.31.

Kiemelkedő eredménnyel gyarapodott a kispesti Tájfun Sportegyesület eredménylistája augusztus 22-én: Tóth Balázs világbajnoki bronzérmes sportoló III. helyezett lett Kínában, a XXVI. Nyári Universiadén.

Tóth Balázs eddig három Universiadén szerepelt, és mindannyiszor egy iráni vetélytárs állította meg a kiváló – korábban vb-bronzot is szerző – taekwandóst. Nos, a sors úgy hozta, hogy most a második körben a nagy versenyeken rendre a legjobbak között végző, nemrégiben még világranglista-vezető Hosszein Tadzsikkal került össze a negyeddöntőben, miután az első körben simán (9-3) legyőzte a kanadai Hattet. Ám minden rossz sorozatnak vége szakad egyszer: Tóth fantasztikusan koncentrálva, egy tökéletesen kivitelezett fejrúgással végül legyőzte Tadzsikot – miután egy eddig titokban gyakorolt, speciális mozdulatot vetett be, a bírók videón is visszanézték az akciót, de egyértelmű volt, hogy az pontot ért, így Tóth elődöntőbe jutott. Ott aztán a török Ali Sarival került össze, és egy meglehetősen fordulatos összecsapáson a harmadik menet végére 6-6-ig jutottak, azaz következett az aranypont – pontosabban, nem következett, így az idő lejártával a bírók kezébe került a mérkőzés, és a döntnökök Sarit hozták ki győztesnek. Megjegyzendő, a török már a nyolc közül is így jutott tovább, továbbá az is, hogy a szomszédos szőnyegen épp egy kínainak adtak így egy mérkőzést egy másik törökkel szemben...

Tóth Balázs mindazonáltal nem volt elkeseredett: „Három sikertelen próbálkozás után mindenképpen éremmel akartam hazajönni erről az Universiadéról, ez sikerült, tehát az elsődleges célt teljesítettem, ami azért is lényeges, mert ez a második nagyobb versenyem azután, hogy az idén felléptem a nehézsúlyba. Lényeges volt, hogy végre sikerült az iráni ellenfelet legyőznöm, az előzmények után ez talán érthető. Hogy az elődöntőt így veszítettem el? Nem vagyok emiatt mérges. Végül is volt két percünk arra, hogy pontot érjünk el, neki sem ment, nekem sem, márpedig akkor valahogy el kell dönteni a mérkőzést, és őt hozták ki. Nagyobb ország, nagyobb hatalom, ez már csak így megy, de még egyszer mondom, adva volt a lehetőség, hogy pontot csináljak, miképp az is, hogy korábban esetleg már technikákat alkalmazzak, nagyobb pontértékű rúgást mutassak be, azaz egyáltalán nem vagyok elkeseredve emiatt.“ (forrás: www.mefs.hu)
Tájfun SE
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |