Rigában is jól sakkoztak a kispestiek

2011.09.02.

Hetedik alkalommal rendezték meg a Balti országok iskolai sakkfesztiválját augusztus 24. és 28. között Rigában. A Kispesti Sakkszövetség támogatásával a Barcza Gedeon SC megerősített csapata képviselte Magyarországot a versenyen. Nem véletlenül, hiszen az egyesület gó szakosztálya a Kispesti Kaszinóban, a sakkszövetséggel együtt tartja edzéseit szerdánként.

2011-ben Riga egyik legpatinásabb szállodájában, a hotel Radisonban, közvetlenül az óváros mellett a Daugava partján rendezték a versenyt. A rendezők igyekezetének köszönhetően minden eddiginél erősebb mezőnyt, 5 országból mindösszesen 28, köztük 14 külföldi csapatot sikerült toborozniuk. A résztvevő gyerekek között öten már felnőtt nemzetközi címviselők, köztük Fedoseev Vladimir már nemzetközi nagymesteri címmel is rendelkezik. A mi csapatunkból (Barcza Gedeon SC) Kabai Zsuzsi már női FIDE mester.

Reméljük, hogy ez a verseny hosszú távú magyar-lett kapcsolatok kezdete lesz. Már meg is hívtuk Riga csapatát Magyarországra, októberben ugyanis Berekfürdőn nagy nemzetközi versenyt szervezünk. Vendégeinket természetesen Kispestre is meghívjuk.

A versenyen harmadik helyezésünkkel sikerült felülmúlni az elvárásokat. Egyetlen vereségünket a házigazda, első kiemelt Riga csapatától szenvedtük el, akik végül a második helyezést szerezték meg. Döntetlenül játszottunk a két nemzetközi címviselővel felálló Szentpétervári Bástya csapatával, a későbbi győztessel. Örökös riválisunkat, a másik szentpétervári csapatot, akik az ex világbajnok Borisz Szpasszkij nevét viselik, ezúttal sikerült megelőznünk. Két éve ők voltak itt a bajnokok, de most mi állhattunk fel a dobogóra. Októberben újra találkozunk velük, ők is elfogadták meghívásunkat versenyünkre.

Kabai Zsuzsi tábláján első díjat nyert, így ő lett a csapatunk legeredményesebb versenyzője. Kiemelendő, hogy Juhász Ármin harmadik lett a fiúk között az első táblán. Csapatunkban Grimm Dániel és Grimm György szerepeltek még. Érdekes esemény volt, hogy Oaza nagymesternő – aki mellesleg parlamenti képviselő is – csak a mi 4 játékosunknak adott szimultánt egy TV-felvétel kapcsán, és sikerült győznünk ellene 2,5-1,5 arányban. Jozef Petkevics nagymester 25 ellenfélnek adott szimultánt, köztük a mieink 3-1 arányban győztek ellene – összesítésben azért a nagymester 19-6-ra verte a gyerekeket. A díjkiosztón minden játékosunk ajándékot kapott a szimultánon elért eredményeiért.

A fesztivált rapid és villámverseny is színesítette, itt sem maradtunk díj nélkül: a villámversenyen Grimm Gyuri lett csoportjában a legjobb, a rapid versenyen a leányok között Kabai Zsuzsa lett az első. A szervezők kirándulással is színesítették a programot, Jürmalába, a baltikumi Aranypartra vittek minket autóbusszal.

Oda- és visszafelé is két napig tartott az út, az éjszakát lengyel barátainknál töltöttük Sarnaki városában. Reméljük, hogy lengyel barátaink is el tudják hozni sakkozó gyerekeiket Magyarországra. „Gens una sumus” azaz „Egy család vagyunk” – ez a sakkozók jelszava. Örülünk és büszkék vagyunk, hogy a sakkozás országokon átívelő barátságokat épít.

Ádám György csapatvezető
(6 kép)
     

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |