Turisztikai és gasztronómiai ünnep: látogatás Vrbovecben

2011.09.06.

Idén is eljutott küldöttségünk a horvát testvérváros, Vrbovec által rendezett 31. „Hogyan főztek őseink” turisztikai és gasztronómiai ünnepre. A mostani rendezvény ugyanúgy, mint az előzőek, eseménydús programot kínált.

Az első napon, augusztus 26-án, amikor a megnyitó kezdetét vette, prominens vendégek társasága emelte a rendezvény fényét. A kabinet tíz minisztere mellett, a horvát miniszterelnök asszony, Jadranka Kosor is jelen volt az eseményen. Egy igen meghitt, barátságos és egyben gazdag program várta az érdeklődőket. Kiemelt és egyben igen jelentős mérföldkőnek is nevezhetjük, hogy küldöttségünk vezetője id. Zlatár György, a Horvát Kisebbségi Önkormányzat elnöke, a horvát miniszterelnök asszonnyal találkozhatott. A rövid beszélgetést követően, Kispest város ajándékainak – egy könyv Kispestről, a város zászlaja, egy díszdoboz, mely tartalmazta a magyar ízeket, pálinka és lekvár formájában, s az elmaradhatatlan toll, amivel remélhetőleg Kispest hozzájárul Horvátország EU-s szerződésének aláírásához – átadására került sor.
(16 kép)
A három napos rendezvény ideje alatt, koncertek, helyi gasztronómiai különlegességek, turisztikai érdekességek, ősi termelőeszközök és egyéb látnivalók megtekintésére volt lehetőség. Minden korosztály képviseltette magát a táncbemutatóktól, a főzésen át, egészen a város turisztikai látványosságainak bemutatásáig. Folyamatos programok mutatták be azon különlegességeket, melyekkel egy horvát város múltjába és jelenébe láthattunk. Ezen idő alatt lehetőség nyílt arra, hogy Vrbovec város polgármesterével, Vladimir Bregović úrral, a testvérvárosi kapcsolat aktuális kérdéseiről is tárgyaljon a delegáció. A témák között a Mihály-napi búcsú nyitányaként a KMO-ban megrendezendő horvát művészeti kiállításon, a búcsú alatt érkező delegáció fogadásán, valamint a testvérvárosi kapcsolat továbbmélyítésének ütemezésén volt a hangsúly. Összességében a látogatás eredményesen fejeződött be, s a küldöttség mind a hat képviselője élményekkel gazdagon tért vissza Kispestre.

Horvát Kisebbségi Önkormányzat

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |