Lakásfenntartási támogatás lett a gázár-támogatásból

2011.09.10.

Több ezer kispestit érint a központi gázár- és távhőár-támogatás megszűnése. A kormányrendelet értelmében a szociális alapú dotáció augusztus 31-ével a meglévő lakásfenntartási támogatásba épült be. Mostantól az önkormányzatnál lehet igényelni a támogatást.

A lakásfenntartási támogatást a fűtéstámogatáson – gáz- és távfűtésre, valamint fa, olaj, szén és más fűtésre is igényelhető már – kívül egyebek mellett lakbérre, közös költségre, albérleti és csatornahasználati díjra, a villany- a gáz- és a vízfogyasztás, valamint a szemétszállítás költségeire is lehet kérni. A szociálisan rászorultak, ha szükségük van rá, az önkormányzatnál igényelhetik a támogatást – tájékoztatta a kispest.hu-t Vinczek György, a szociális területet felügyelő alpolgármester, aki elmondta, a változás több ezer kispesti embert érint.

A támogatás megállapításához szükséges jövedelemhatár 71 250 forint, azaz az öregségi nyugdíjminimum 250 százaléka. A jövedelemszámítás alapja – a jelenlegi egy főre jutó jövedelem helyett – a fogyasztási egységre jutó jövedelem lett. Megtudtuk, azoknak, akik eddig is jogosultak voltak a lakásfenntartási támogatásra, nem kell újra igényelniük azt, a megállapító határozatban foglalt ideig változatlanul megkapják a segítséget. Azoknak viszont, akik eddig jogosultak voltak a gázár- vagy távhőtámogatásra, szeptember elsejétől nem jár „automatikusan” a lakásfenntartási támogatás, hanem igényelni kell. Nagycsaládosok esetében megmaradt a támogatás. Az érintettek a további folyósítási feltételeiről értesítést kaptak a MÁK-tól.

A törvény értelmében a lakásfenntartási támogatást elsősorban természetben kell nyújtani. A természetben nyújtott támogatás azt jelenti, hogy az önkormányzat közvetlenül a közüzemi (gáz, áram, távhő, szemétszállítás, stb.) szolgáltatók felé fizeti az esedékes számlát, illetve lehetőség szerint megvásárolja az adott tüzelőanyagot is. A támogatási kérelmeket a polgármesteri hivatal Szociális Irodájához kell benyújtani, amely jövedelem- és vagyonvizsgálatot végez, majd pénzben és/vagy természetben is megállapíthatja a támogatást. Itt kapható bővebb felvilágosítás is a támogatással kapcsolatban.

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |