Megújult a Csillagok Napközi Otthonának udvara

2011.09.13.

Ünnepélyesen is átadták a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat által működtetett Csillagok Napközi Otthona felújított udvarát ma délelőtt. A munka része annak az önkormányzati programnak, amelynek keretében az elmúlt években EU-s forrásokból megújult a szociális intézmény három gondozási központja, és a tervek szerint az idei év végén átadják a Forrásházat is.

Egymilliós nagyságrendű, a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat saját tavalyi megtakarításából finanszírozott beruházás jóvoltából szépült meg a Csillagok Napközi Otthonának udvara: kertrendezést végeztek, valamint 85 m² műfű és térkő burkolatot kapott. Ezenkívül új sportszereket és egy nyári felfújható medencét is beszereztek a Táncsics utcai, fogyatékkal élőket gondozó részlegben. Balázs Piroska intézményvezetőtől megtudtuk, a kertrendezés a korábbi akadálymentesítés folytatása volt, az elvégzett munka eredményeként javult a gondozottak sportolási lehetősége, jobban érezhetik magukat a naponta idejáró fogyatékkal élő emberek.

A polgármester arról beszélt az avatón, hogy különösen a gondozottak számára van rendkívüli jelentősége a fejlesztésnek, hiszen számukra nagyon fontos a mozgás biztosítása, és az hogy kellemes környezetben tölthessék el napjaikat. Gajda Péter külön megköszönte, hogy a Segítő Kéz saját költségvetéséből biztosított forrást a munkára.

Az ünnepségen fellépett a napközi otthon két gondozottja. Mindketten szerepeltek az Értelmi Fogyatékosok Országos Érdekvédelmi Szövetsége által rendezett Ki mit tud?-on: Emperger Szilvia ének kategóriában lett első, Nagy Dávid versmondása pedig második helyet ért. A két gondozottat a polgármester is megjutalmazta.

A Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat részlege 11 éves, nevét két éve változtatták Csillagok Napközi Otthonára, korábban Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának nevezték. Jelenleg huszonhat 22-52 év közötti közepesen súlyos értelmi sérült és halmozottan fogyatékos ember veszi igénybe a nappali ellátást.

Az elmúlt években összesen mintegy 70 millió forintnyi európai uniós forrásból a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat három központját újíttatta meg az önkormányzat. Még 2010-ben valamennyi fogyatékossági csoport számára akadálymentesen elérhetővé vált az Ady Endre úti Lila Akác (korábban III.) Gondozási Központ és József Attila utcai Zöld Diófa (korábban V.) Gondozási Központ épülete és ezek összes helyisége. Idén tavasszal elkészült a Corvin körúti Wekerlei Gondozási Központ komplex felújítása: akadálymentesítése, épületgépészeti rekonstrukciója és udvarának rendezése is.

A tervek szerint az év végén átadják Dobó Katica utcai Forrásház Gondozási Központot. A Kispesten élő – mentális problémákkal, depresszióval, pánikbetegséggel, szorongásos tünetekkel küszködő – embereknek nappali ellátás keretében komplex szolgáltatást és segítséget nyújtó intézmény kialakítására 450 millió forint EU-s támogatást kapott a kerület. A Családsegítő Szolgálat szakmai irányításával működő új intézmény Kispest első zöldenergiával működtetett önkormányzati épülete lesz.
(9 kép)
     

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |