15 éves a Zöld Béka Baráti Kör

2011.09.14.

15 év! Ezt is megéltük! Több mint 360 program, nagyjából 7-8 ezer résztvevő – elsősorban sérüléssel élő gyermek, fiatal felnőtt, felnőtt, de sokan épek közülük. Együtt, egymásért, hogy legyen egy szép napunk, mikor elfeledhetjük a mindennapok gondjait. Egy társaság, ahol lehet barátokat szerezni, lehet szerelmesnek lenni, és talán lehet kicsit boldognak is lenni.

string(428) "Smarty error: [in evaluated template line 26]: syntax error: unrecognized tag: mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; (Smarty_Compiler.class.php, line 446)" string(118) "Smarty error: [in evaluated template line 26]: syntax error: unrecognized tag '' (Smarty_Compiler.class.php, line 590)" Valahol a hegyekben, vagy éppen békamentés közben Farmoson, vagy tájékozódási játékon Gödöllőn, nehéz túrán a Rám-szakadékban – de együtt úgy, hogy nincsenek „mások”, mindenki egyformán fontos. Készülnek a barátság-karkötők, száll a dal, míg sül a szalonna, kolbász, papírsárkány repül az ég felé, élménypedagógiás játékban szállítjuk a „bombát” a lerakóba és zuhan a bob a pályán – száll a kacagás.
 
Egy teljes év együtt – hétvégente! Köszönhetően pedagógus kollégáknak (Törökné H. Andrea, Velle Magdolna gyógypedagógusok), akik nélkül nem sikerült volna széppé varázsolni a békák életét! Akik nélkül nem lehetett volna összeszedni a támogatásokat, hiszen programjaink ingyenesek, de nincs tagdíjunk se; abból lehet gazdálkodni, amit nagycsaládosok, kisnyugdíjasok, jólelkű kisvállalkozók (és mi) összeadnak nekünk. Akik nélkül nem lehetett volna 57 gyerekkel Ócsára kirándulni és 47-et a Cuha-patakhoz vinni, akik nélkül nem lehetett volna felkészíteni ezeket a fiatalokat az életre. Baráti Körünk ugyanis nem csak programokat szervez állandó rendszerességgel, hanem figyelemmel is kíséri tagjait. Mi egyszer és mindenkorra felelősek lettünk azokért, akiket megszelídítettünk. Ha szükséges, akkor segítünk állást keresni, támogatjuk a tanulmányaikat, segítjük önálló életvitelüket. Megtanítjuk gombot varrni, altatót dúdolni leendő gyermekének, bankkártyát használni, tájékozódni Budapest térképén, hogy odataláljon munkahelyére¹.

Munkánkat 2008-ban a civil társadalom és a pedagógus szakma Példakép-díjjal ismerte el. Büszkék vagyunk arra, hogy beállhattunk Bőjte Csaba, Bibó István mellé a sorba. Nincs még egy olyan szervezet hazánkban, amely ilyen rendszerességgel szervezne programokat épek és fogyatékkal élők számára! Nagy fájdalmunk, hogy szűkebb hazánk, Kispest, nem figyelt még fel gyerekeinkre és nem támogatja Baráti Körünket, nem ismeri munkánkat. S bár az élet (és a kényszer)² elsodort minket Kispestről, de továbbra is elsősorban a kispesti gyerekekért dolgozunk. Mindenkit szeretettel látunk magunk között. Elérhetőségünk és programjaink megtalálható honlapunkon a www.zoldbeka.gportal.hu oldalon.

Leiner Károly tanító, gyógypedagógus/ Zöldbéka tanár úr
----------------------------------------
¹ Leiner Károly – Zöldbéka-pedagógia – RAABE, Tanári létkérdések 2007 dec.
² Leiner Károly – Elveszett gyerekek országa, könyv, Underground kiadó 2010


iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |