Új jegyzője van Kispestnek

2011.09.16.

Gyermekorvosi körzetek megváltoztatásáról, iskolai és óvodai álláshelyekről, valamint új jegyzőről és a Vagyonkezelő Műszaki Szervezet új vezetőjéről is döntött a nyári szünet utáni első ülésén az önkormányzat képviselő-testülete. Módosult a szociális rendelet, az uszoda fűtésének korszerűsítésére pályázatot nyújt be a kerület.

A zárt ülés utolsó napirendi pontjaként a Vagyonkezelő Műszaki Szervezet vezetői megbízásáról döntöttek a képviselők: a jövőben Dr. Kovács István igazgatja a vagyonkezelőt.

A nyílt ülés első napirendjeként a költségvetési rendeletet módosította a testület. A módosítás legnagyobb tétele a rendszeres szociális segélykeret 40 millió forintos emelése. A felszólaló Vinczek György alpolgármester arra kérte a politikai szereplőket, segítsenek abban, hogy az emberek munkához jussanak és ne segélyen éljenek.

A szociális rendelet módosítását az indokolta, hogy a korábbi gázár-kompenzációt felváltotta a lakásfenntartási támogatás. Vinczek György elmondta, korábban 9000 kispesti családot érintett a gázártámogatás, amely átlagosan havi 4000 forintot jelentett. Lakásfenntartási támogatást 1200 család kapott. Az előterjesztésből kiderült, várhatóan 4000 új kérelem várható a jövőben.

A közterület-használati rendelet is változott: a 7 napnál rövidebb ideig tartó lakossági konténer tárolása esetén a jövőben nem kell közterület-használati díjat fizetni. Rendeletet alkotott a testület az önkormányzati rendeletek előkészítésében való társadalmi részvétel szabályairól is.

December 1-jével megváltoznak a gyermekorvosi körzetek. Csökkent a gyermekorvosok száma, és az 5. körzetet a 6. és a 8. körzetek között osztotta szét az önkormányzat.

Elfogadták a képviselők a 2011. évi költségvetési előirányzatok első féléves teljesüléséről szóló beszámolót. Az előterjesztésből kiderült, hogy az önkormányzat bevételei 46, kiadásai 42 százalékban teljesültek, több mint 36 millió forint működési többlet keletkezett. Kránitz Krisztián, a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság elnöke megemlítette, hogy a kormány által indított közmunkaprogram nem vonzó, inkább segélyért mennek az emberek. Vinczek György hozzátette: egy éve 210 ember napi 8 órában dolgozott a közfoglalkoztatásban Kispesten, ez most lecsökkent 71 emberre és 3 hónapig tartó 4 órás munkára.

Vetített képes előadásban számolt be az uszoda műszaki állapotáról, a problémákról és a hiányosságokról Geleta Károly a sportlétesítmény nyáron kinevezett igazgatója. Azt kérte, a testület biztosítson a forrást a szükséges javításokhoz. Vinczek György arra figyelmeztetett, hogy a problémák megoldhatók, szükségtelen pánikot kelteni. Ékes Gábor alpolgármester azt hangsúlyozta, hogy a szolgáltatások színvonalában nincs változás, viszont a gondok a színvonal megőrzését teszik nehezebbé. Gajda Péter polgármester drámainak nevezte az uszoda állapotáról vázolt képet. Mint mondta, a kerület felelős vezetőjeként azt kell javasolnia, hogy amíg egy vizsgálat megnyugtató módon nem tisztázza, veszélyes-e az uszoda épülete vagy sem, zárják be a létesítményt. A képviselők elutasították a javaslatot, majd igent mondtak Szathry Kolos önálló képviselői indítványára: csaknem 6 millió forintot szavaztak meg az uszoda javára. Később határoztak arról is, hogy az uszoda fűtési rendszerének korszerűsítéséhez európai uniós pályázaton próbál forrást szerezni az önkormányzat, s az induláshoz biztosítja a 12,5 milliós pályázati önrészt. Siker esetén összesen csaknem 84 millió forint áll majd az önkormányzat rendelkezésére ahhoz, hogy az uszoda gazdaságos működését elősegítő napkollektoros rendszert kiépítse.

Új jegyzője lett Kispestnek. A nyugdíjba vonuló Dr. Istvánfi Sándor címzetes főjegyzőt az eddig aljegyzőként dolgozó Dr. J. Nagy Éva váltja a hivatalvezetői poszton.

Támogatási megállapodást kötött az önkormányzat az Europarkkal. A bevásárlóközpont a kispesti első osztályos tanulók tanévkezdési ajándékaihoz járult hozzá mintegy egymillió forint értékben.

Több iskolai és óvodai gyógypedagógiai asszisztensi álláshely kialakításáról is döntött a testület. A Százszorszép Óvodában, a Vass iskolában és a Bolyai iskolában 1-1, a Puskás iskolában 2 gyógypedagógiai asszisztenssel növeli az álláshelyek számát az önkormányzat.
(14 kép)
      
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |