Ízelítő a kerületi kisebbségek kultúrájából

2011.09.19.

Öt kerületi kisebbségi önkormányzat – a német, a lengyel, a bolgár, a cigány és a román – mutatott be kulturális műsort, és tartott kóstolót jellegzetes nemzeti ételeiből az idei első kisebbségi esten, pénteken a KMO Művelődési Házban. A folytatásban, októberben a görögök, a szerbek, a horvátok és a ruszinok várják műsoraikkal az érdeklődőket a KMO-ban.

A kulturális estet megnyitó Vinczek György alpolgármester a fővárosban egyedülálló rendezvénynek nevezte a hagyományos seregszemlét, amelyen kispesti kisebbségek együtt mutatják be egymásnak és a vendégeknek kultúrájukat. Beszélt arról a missziós tevékenységről is, amellyel a kerület testvérvárosi kapcsolatait erősítik a kisebbségek. Külön kiemelte, hogy a diákok mellett kispesti művészek is részt vesznek a csereprogramokban.

A kisebbségi önkormányzatok tagjait, a vendégeket, valamint az esten megjelent Bogó Józsefné és Mihály András önkormányzati képviselőket köszöntő Gábor Ilona igazgató elmondta, hogy novemberben kulturális szakembereket látnak vendégül Kispest bolgár testvérvárosából, Smolyanból, és reméli, gyümölcsöző lesz a nemzetközi együttműködés.

Az idei első kulturális esten öt kisebbség – a német, a lengyel, a bolgár, a cigány és a román – rendezett ételkóstolóval egybekötött műsort. A németek a Vass Lajos Általános Iskola nyolcadikosainak bajor táncparódiájával, valamint bajor kolbásszal és pereccel, frankfurti virslivel és müncheni sörrel érkeztek. A lengyelek Polonéz táncegyüttessel szerepeltek, céklalevest és a többféle húsból, káposztából készült bigost kínálták. A bolgárokat az anyaországban is díjat nyert Jantra táncosai képviselték, asztalukon kebapot, sopszka salátát, rablóhúst és kavarmát kóstolhatott a közönség. A cigány önkormányzat az autentikus népzenét játszó cigány és nem cigány tagokból álló Romano Glaszo együttest mutatta be, és kétféle marhapörkölttel várta a vendégeket. Román színekben a Cerbul de Aur lépett színpadra, az önkormányzat mititét, padlizsánkrémes szendvicset és vargabélest kínált kóstolásra.
(14 kép)
A kerületi kisebbségek második kulturális estjét októberben rendezik ugyancsak a KMO-ban. Azon a kispesti görögök, szerbek, horvátok és ruszinok adnak műsort és mutatják be jellegzetes ételeiket.

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |