Wekerletelep: zene és lovaskocsizás a hétvégén

2011.09.19.

A Kultúrházak éjjel-nappal országos program részeként estébe nyúló zenei rendezvényt tartottak a Wekerlei Kultúrházban szombaton az intézmény és a Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE) Zöld Hajtás Klubjának szervezésében. Vasárnap azt ünnepelte a társaskör, hogy műemléki jelentőségű területté nyilvánították a 100 éves európai hírű kertvárost. Az alkalomból sétakocsizáson lehetett ismerkedni Wekerletelep nevezetességeivel.

A Peng a zene – Nem csak zöldfülűeknek! című szombat délutáni rendezvény a Kultúrházak éjjel-nappal országos program része volt. Szerepelt a palettán bringás pontgyűjtő túra Wekerletelepen, Európa legnagyobb kertvárosának természeti és építészeti kincsei között, volt hangszerkészítés újrahasznosított és természetes anyagokból és zenei totó. A Triola fafúvós együttes interaktív játékos előadás keretében mutatta be a fuvolát, a klarinétot és a fagottot. A Görömbő Kompánia táncházzal és mesével várta a vendégeket Mesébe szőtt tánc - táncba szőtt mese címmel. Volt koncert, amelyen a Közel-Kelet ütős és pengetős hangszerei szólaltak meg, a program végén pedig fáklyás örömzenélés következett a hangműhelyben készített vagy hozott hang(adó)szereken a kultúrház kertjében.
(5 kép)
     
Vasárnap a WTE ünnepelt: Wekerletelepet ugyanis szeptember elején rendeletben nyilvánította műemléki jelentőségű területté a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma. Az eseményt ünnepséggel és a kertváros nevezetességeit, érdekességeit bemutató sétakocsizással tették emlékezetessé. Vinczek György és Ékes Gábor alpolgármesterek is részt vettek a programon.
(7 kép)
Dr. Nagy Gergely
, az ICOMOS Nemzeti Bizottság elnöke úgy fogalmazott az ünnepségen, hogy „Wekerle világcsodává válhat, ennek egyik lépése, hogy műemléki jelentőségű területté nyilvánították a telepet” – olvasható a wekerletelep.hu-n. Somlói Judit, a WTE építészklubjának alapítója arról beszélt, hogy „a döntés azt jelzi, hogy a szakmai szervezetek és az egyetemes kultúrkincset gyarapító magyar értékek fölött őrködők is kiemelt jelentőségű értéknek ítélik a telepet. Olyannak, amely nemcsak egyszerűen az élethez biztosít teret, hanem többlettartalmat hordoz, művészi szinten mesél az elmúlt 100 évről, illetve arról a korról, amelyben megszületett”. Az építészmérnök azt is hangsúlyozta: „ez a lehetőség feladatot, kötelezettséget is ró a wekerleiekre, mert közös kötelesség, hogy szomszédokkal és a hivatallal együtt gondolkodva és cselekedve építsék a telepet, s akadályozzák meg további romlását!”

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |