Kispesti gó- és sakksikerek szeptemberben

2011.09.20.

A Kispesti Sakkszövetség, valamint a Barcza Gedeon SC gószakosztálya szeptemberben 3 rendezvényen mutatta be a sportágakat. 11-én a Wekerlei Napok sportprogramjában három sakkversenyen és egy góversenyen mérhették össze tudásukat segítségünkkel a rendezvény résztvevői.

Az gyerekek számára kiírt első sakk létraversenyt, ahol minden győzelemért 3, a döntetlenért 2, de még a vereségért is pont járt, Posztós Marcell (Barcza) nyerte. A győztes ekkor elvesztette pontjait, a létramászást újra kezdhette, de a lefújás pillanatában még nem érte utol a többieket, így a második verseny győztes ifjúsági versenyzője Klein Botond lett, a második helyezett pedig Méri Bence. A legeredményesebb leányversenyző Batta Melitta lett.

A rendezvény fő eseményének az ötfordulós rapid verseny számított, ahol az ifjúsági kategóriában győztes Márton Dénes (Barcza) minden ellenfelét – a felnőtteket is – legyőzve nyert aranyérmet. Az ifiknél Keleti Domonkos lett a második, Márton Benedek a harmadik, míg a nők között Terényi Melinda, a felnőtteknél pedig Oláh Attila lett a győztes.

A góversenyen a Barcza két legtehetségesebb ifjúsági versenyzője győzött, első lett Matolcsi Dávid, második Katona Csongor.
Szeptember 17-18-án Balatonfüreden rendeztük az év legnagyobb nemzetközi góversenyét, illetve a sakkozók III. Széchenyi-emlékversenyét. Utóbbin a kispesti Posztós Marcell megint jól szerepelt: holtversenyben az első helyen végzett. Sajnos a rájátszást elvesztette a zánkai Szabó Benjamin ellen, de mindkét győztes szép kupát nyert, csak Marcell a kisebbet hozhatta haza Kispestre.

A góversenyen 5 ország versenyzői között kispestiek is indultak. A résztvevők derűs mosolyát váltotta ki, amikor a negyedik fordulóban váratlan örömujjongás zavarta meg a verseny csendjét: a kispesti Matolcsi Dávid a lehető legszorosabb mérkőzésen, mindössze fél ponttal, de legyőzte saját mesterét, a Barcza edzőjét, Katona Csabát is. Utóbbi büszke lehet tanítványára: Dávid végül négy győzelemmel különdíjat nyert. A színvonalas versenyen a hatdanos Balogh Pálnak sikerült a külföldi vetélytársak előtt Magyarországon tartania a fő díjat.

Végezetül szeretném felhívni a kispestiek figyelmét, hogy szerdánként 17-19 óra között a Kispesti Kaszinóban ismerkedhetnek sportágainkkal, ezen kívül szeptember 22-én az Autómentes napon is tartunk bemutatót az Europarkban.

Ádám György
Kispesti Sakkszövetség

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |