Óvodákban gyűjtik az italos kartondobozokat

2011.09.21.

Hét kispesti óvoda és egy iskola képviselői vettek részt az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés idei dobozgyűjtő kampányának kispesti állomásán a Wekerlei Kultúrházban ma délelőtt. A szemléletformáló kezdeményezés célja, hogy a gyermekeken keresztül a szülők és a pedagógusok körében is népszerűsítse a szelektív hulladékgyűjtést. A programba szeptember végéig kapcsolódhatnak be az intézmények.

Az ország tíz településén – Debrecenben, Kaposváron, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsen, Szegeden, Szekszárdon, Székesfehérváron, Tiszafüreden és Veszprémben, valamint Budapest X., XIV., XVI., XVII., XVIII. és XIX. kerületeiben szervezi 2011/20112. évi italos kartongyűjtő kampányát az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) a Fe-Group Invest Zrt. és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szakmai együttműködésével.

Ma délelőtt az IKSZ a kispesti óvodák számára tartott programindítón a Hársfa, a Mézeskalács, a Bóbita, az Árnyas, a Szivárvány, a Százszorszép és a Tarka-barka óvodák, valamint a Móra EGYMI pedagógusai vettek részt. A tájékoztatón elhangzott: az IKSZ szeretné, ha doboz-visszagyűjtési arány a jelenlegi 17,7 %-ról 20 %-ra emelkedne 2012-re. Baka Éva ügyvezető igazgató a programot bemutató előadásából kiderült, a kartonok visszagyűjtési átlaga az EU-ban 35 %, a 20 éve szelektíven gyűjtő Németországban 65 %, Ausztriában 42 %. A többrétegű csomagolóanyag (italos karton) ugyanis újrahasznosítható (75 %-a papír, a többi alumínium és polietilén) anyagokból készül.

Az IKSZ gyűjtőprogramja szeptember végén indul és május közepéig tart. A részletekről az IKSZ honlapján (www.iksznet.hu) olvashatnak részletesen az érdeklődő óvodák, itt lehet jelentkezni is. A szemléletformáló programban való részvétel anyagi hasznot is jelent az óvodáknak: a begyűjtött dobozok mennyiségének arányában támogatást kaphatnak, így a tejes és gyümölcsös dobozok mellett a pénzt is gyűjthetik a környezettudatos XIX. kerületi ovisok.

Az IKSZ a résztvevő intézményeket az összegyűjtött mennyiséggel arányosan díjazza: 50 és 100 kg között 10 forintot, 100 és 300 kg között 20 forintot, 300 kilogramm összegyűjtött italos kartondoboz fölött kilogrammonként 30 forintot fizet a résztvevő óvodának. Ezen felül azt az intézményt, amelyben 1 tonna feletti mennyiséget gyűjtenek a gyerekek 100.000 forinttal jutalmazza az egyesülés, valamint az országos összehasonlításban, létszámarányosan legtöbbet gyűjtő óvoda és iskola is 100.000-100.000 Ft különdíjat kap a program végén.
(9 kép)
     
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |