Mihály-napi búcsú: ezrek szórakoztak

2011.09.26.

Jó hangulattal, színvonalas felnőtt- és gyermekprogramok sokaságával várta a kispestieket a Mihály-napi búcsú szombaton. Az év utolsó önkormányzati szabadtéri nagyrendezvényén több ezren töltötték idejüket a Templom téren.

Szokatlan hangokra figyelhettek fel szombat reggel a Templom tér környékén lakó emberek. Fővárosi környezetben általában ritkán hallható libagágogás és kakaskukorékolás, malacok röfögéséről, szamár ordításáról vagy bikaborjú bőgéséről már nem is beszélve. Szombaton mindez megtalálható volt a Templom téren: a Mihály-napi búcsú idejére a Kaszinó kertje előtti rész parasztudvarrá alakult, ahol simogatni lehetett az olykor-olykor hangoskodó állatcsemetéket. A parasztudvar mellett a Koppány vezér Egyesület csikópróbái várták a gyerekeket: botdobás, botforgatás, célbacsapás karikással és végül a nyilazás.

A másik oldalon a Kvízkaland sátrában szellemi próbákat tehettek kicsik és nagyok: a mesékből, mondókákból, népdalokból, népszokásokból összeállított képes kvízek rendkívül népszerűek voltak: egész nap nagy forgalom volt a standon. A legjobb megfejtők közül kisorsolt Horváth Lola és Oravecz Zoltán könyvajándékot is kapott. Gyereksereg lepte el a Kaszinó-kertet is: a népi játszóházban sokféle szellemes játékot, versenyt lehetett kipróbálni a nap folyamán. Szemben a templom előtti tér túloldalán, az önkormányzat és a búcsút rendező KMO Művelődi Ház sátrai mögött kézműves foglakozásokon lehetett alkotni.

A színpadon és előtte egész nap állt a bál. Gólyalábasok felvonulásával kezdődött, majd az Ady iskola 100 fős csapata ünnepelte az iskola centenáriumát. A kerületi kisebbségi műsorban először a görögök, aztán a cigányok léptek a dobogóra. Délig még egy magyar pásztorkutya-bemutató keretében pumik, pulik és egy mudi is szórakoztatta a közönséget. A Grimask Színház itt mutatta be új darabját, az Ördöngős Jankót: Komor László ismét remek hangulatot teremtett a nézők között.

A délután a Kaltenecker együttes sramlizenéjével indult, majd Uccu neki címmel gólyalábas-óriásbábos előadás következett. A televíziós tehetségkutató műsorban feltűnt harmonikavirtuózt, Szabó Ádámot egész rajongósereg várta, aztán a műsorvezető, Arany Tamás színművész énekeltette és táncoltatta meg a közönséget. A Vaga Banda óriáscirkusza nagy sikert aratott, majd a szerb, a ruszin és a horvát kisebbség műsora következett. Az esti programot a Borvirágok műsora kezdte, a bordalok után Szőke András show-ja következett, majd harcművészeti bemutatót tartott a Baranta Hagyományőrző Egyesület. A Mihály-napi búcsút a Csürrentő együttes koncertje és táncháza zárta.
(57 kép)
   
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |