Iskolatörténeti kiállítás nyílt az Adyban

2011.10.03.

A fennállásának századik évfordulóját idén ünneplő Ady Endre Általános Iskola történetét bemutató oktatás- és helytörténeti kiállítás nyílt ma az intézményben. A tárlat egyik fontos állomása a centenáriumi rendezvénysorozatnak.

Az iskola újabb épületszárnyában Dr. Molnárné Ruszinkó Mária igazgató és Lanstiákné Szanyi Erzsébet – egykori diák, szülő, ma az iskola pedagógusa – a centenáriumi rendezvénysorozat háziasszonya köszöntötte a megjelent vendégeket, majd diákok műsorával kezdődött a 100 éves Ady Endre Általános Iskola iskolatörténeti kiállításának megnyitója.

A Kispest egyik legpatinásabb intézményét bemutató tárlatot a polgármester nyitotta meg. Azt mondta, nem múltba révedő, visszatekintő kiállítást láthatnak az érdeklődők, hanem továbbmutató tárlatot, amely érzékelteti milyen lesz 10-20 év múlva az intézmény. A jövő iskoláját segítette az önkormányzat is az elmúlt évek komplex felújításával – fogalmazott Gajda Péter, hozzátéve, hogy még lesz munka az épülettel a későbbiekben is. Beszélt arról is a polgármester, hogy a körülmények miatt nincsenek meg azok a források, amelyek korábban lehetővé tették a komplex intézmény-felújítási programot, így kérdéses, tudja-e folytatni az önkormányzat. Említette azt is Gajda Péter, hogy bizonytalan, a kerületi önkormányzat marad-e a fenntartó. Ugyanakkor hangsúlyozta, bízik abban, hogy folytatódni fog a felújítási program, ami azt jelenti, hogy a jövőben is az önkormányzat marad az oktatási intézmények gazdája, és így folytatódhat a magas színvonalú oktatói munka  az Adyban is.

A polgármester az igazgatóval együtt vágta át a kiállítás megnyitását jelképező szalagot. A tárlatot Hornok István rendezte, Sivók Zoltán, a Humánszolgáltatási Iroda főtanácsosa iskolatörténeti anyagokkal segítette a bemutatót. Az épületszárny földszintjén régi oktatási segédeszközöket, tablókat, tankönyveket, fotókat láthatnak az érdeklődők. Itt találhatók azok a Szegfű utcai iskolából (a 2007-ben megszűnt Kertvárosi iskolának az Ady lett a jogutódja) származó naplók is, amelyekbe 1929-ben a színművész Bárdi György, 1935/36-ban, illetve 1936/37-ben Bozsik József és Puskás Ferenc iskolai érdemjegyeit beírták. Az első emeleti folyosón a közelmúlt látható fotókon, a főépületben lévő könyvtárban pedig könyvkiállítással találkozhatnak az olvasók. Egyéb ritkaságok és érdekességek mellett megtalálható itt (az iskola könyvtárában!) a Magyar vértanúk könyve és a könyvtár legrégebbi darabja, a Magyar királyok és hősök csarnoka 1870-ből.

Az Ady iskola története 1911-ben kezdődik: a képviselő-testület ekkor határozott új, állami polgári iskolák létrehozásáról a fiúk és a lányok számára is. Szeptemberében megkezdődött a tanítás a Kispesti Állami Polgári Leányiskolában a Petőfi utcai iskola tornatermében és az egyik tantermében. 1912 tavaszán kezdődött az építkezés, és 1913 szeptemberében fel is avatták a mai főépületet.
(23 kép)
       

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |