Védelmi nap az Ady iskolában

2011.10.03.

Szeptember utolsó napján nem szokványos formában kaptak hasznos ismereteket az Ady Endre Általános Iskola diákjai. A polgári védelem és az iskola közös szervezésében védelmi napot tartottunk, melyre meghívtuk a társszervek képviselőit is.

A délelőtt forgószínpadszerűen zajlott, az osztályok egyik bemutatótól a másikig mentek húsz perces időközönként. Látnivaló szerencsére volt bőven: a polgári védelem Vegyi Felderítő Szolgálati járműve, egy tűzoltó fecskendő (amit a gyerekek addig csak „tűzoltó autó”-ként ismertek), a rendőrség szolgálati járműve, egy kézisziréna, mely állandó próba alatt volt, árvízvédelmi nyúlgátépítő állomás, ugyanez makettben a kicsiknek, és különböző védőfelszerelések bemutatása, kipróbálása. A gyerekek néha kifejezetten lelkesek voltak a látottak kapcsán. Aki felpróbált egy védőfelszerelést, mindig elküldtem egy kört futni az udvaron, hogy érezze a viseletet terhelés közben is. A végén megkérdeztem: Milyen volt? Válaszként – meglepetésemre – mindig ugyanazt mondták: Nagyon jó! Az előzőeken kívül a gyerekek próbára tehették a tudásukat egy teszt segítségével, egy másik helyszínen a szakszerű elsősegély fortélyairól beszélgettek a Vöröskereszt képviselőjével.
(7 kép)
A rendezvény végén a gyerekek meghallgathatták az iskola tetején kiépített lakosságvédelmi sziréna hangját, természetesen csak tesztüzemben. Ennyi elég is volt: a használatos szirénajeleket addigra remélhetőleg megtanulták.

Fülöp Tibor alezredes,
Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság XIX. kerületi kirendeltsége

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |