Átadták a zajvédő falat

2011.10.05.

Ma délelőtt Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Gajda Péter, Kispest polgármestere együtt adta át az M5-ös autópálya Kispestet érintő, bevezető szakaszán épített zajvédő falat. A Kund utca és a Határ út közötti részen, valamint ezzel szemben a XX. kerületi oldalon most már átlátszó fal védi a házakat a járműforgalom zajától. A második ütem megvalósítására 470 millió forintot, a teljes beruházásra majd egymilliárd forintot biztosított a Fővárosi Önkormányzat.

Budapest főpolgármestere ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a budapestieknek alkotmányos joguk van az egészséges élethez, amihez hozzátartozik a zajmentes környezet is. Tarlós István elmondta azt is, európai uniós elvárás, hogy stratégiai zajtérképpel rendelkezzen a főváros, amit el fognak készíteni a közeljövőben. Köszönetétét fejezte ki Gajda Péter és Dr. Balogh Pál korábbi fővárosi képviselőknek a közgyűlésben végzett munkájukért, hiszen az ő javaslatukra szavazott meg pénzt a közgyűlés a fal második szakaszának építésére.

25 éve várunk erre a pillanatra, hogy ne keserítse az itt lakók életét a zaj – jelentette ki Kispest polgármestere. A kerület első embere köszöntőjében elmondta, mivel ő is a fal mellett lakik, tapasztalatból tudja mennyivel csökkent a zajszennyezés, és mennyivel élhetőbb lett a környék. Gajda Péter hangsúlyozta, hogy az előző ciklusban a fővárosi közgyűlés egyhangúlag határozott a zajvédő fal megépítésről, és ez jó példája annak is, hogy a főváros és kerület közösen tud a közös célért tenni.

A fővárosi közgyűlés 2009-ben döntött a Nagykőrösi út zajvédelmének megoldásáról a kispesti, illetve a XX. kerületi szakaszon. A zajvédő fal első szakaszát a Vas Gereben utca és a Kund utca között 2010. szeptemberében adták át, most elkészült a Kund utca és a Határ út közötti szakasz is. A csaknem 1 kilométer hosszú fal átlagos magassága 4 m. Az alumínium keretbe foglalt átlátszó, hangszigetelő panelek 2x8 mm vastagságú biztonsági üvegből készültek. Színezett fabeton anyagú hangelnyelő panelek biztosítják a zajvédelmet az első szakaszon a Hungária út végénél, valamint a Gomb és a Cukrász utcai buszmegállóknál, a Cukrász utcai útcsatlakozás megmaradt, ott nem épült fal. A keskeny zöldsáv miatt a fal vonalába eső fákat részben ki kellett vágni, ezek helyett novemberben új fákat ültetnek majd.
(10 kép)
  A jövőben a korábbi értékekkel összehasonlító zajvizsgálat és zajszámítás alapján szakvélemény készül majd az új szakaszon. A tavaly megépült zajvédő fal vizsgálati eredményeiből kiderül, hogy a megadott mérőhelyeken mindenütt jelentős mértékben, 3,3-14,4 dB-lel csökkent a zajterhelés. A korábbi, határértéket 10 dB-lel meghaladó zajterhelés mindenütt megszűnt.

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |