Egy legendás hegymászó Kispesten

2011.10.11.

Könyves Vasárnap. Mit is rejt valójában ez a két szócska? A kispesti Üllői úti könyvtár életében egy izgalmas, remek programokban bővelkedő napot. Vendégünk volt a Mount Everest egyetlen magyar meghódítója, Erőss Zsolt, majd a DIVISI kamarazenekar varázsolta el a közönséget. Közben gyerekrajzok alkotóit is jutalmaztuk.

Reggel 9 órakor nyitottunk, s bizony kicsit szorongva néztük a szakadó esőt. Vajon kimozdulnak-e ma az emberek? Eljönnek-e a könyvtárba? Aggodalmunk alaptalan volt. Már 10 óra tájban elkezdtek gyülekezni olvasóink, s mire Erőss Zsolt hegymászó megérkezett már kitehettük volna a megtelt táblát. Izgatott gyerekek várták, hogy az Üveghegyen túl – ki a kedvenc mesehősöd rajzpályázat eredményét kihirdessük. Bizony nem volt egyszerű eldönteni a beérkezett több mint 130 pályaműből, hogy kiket is jutalmazzunk. Hosszú tanakodás után 29 gyerek vehette át oklevelét és a könyvjutalmat Erőss Zsolttól.

A várva várt előadás 11 órakor kezdődött. Elkísérhettük a magyar „hópárducot” néhány expedícióján, megcsodálva a Himalája 8000-es csúcsairól készült lélegzetelállító felvételeket. A nap sugaraitól vörösen izzó Mount Everestet és a Lhocét. Azt a csúcsot, melyet Zsolt már a baleste után műlábbal hódított meg. Az előadás után Zsolt számtalan kérdésre válaszolgatott, dedikálta naptárát, ajándékképeslapokat osztogatott és még több órán keresztül beszélgetett az érdeklődőkkel. Személyében egy közvetlen, kedves embert ismerhettünk meg, akinek akaratereje példaértékű lehet mindannyiunk számára. (A Hópárduc talpra áll címmel most készült el a dokumentumfilm Erőss Zsoltról - a szerk.)

Közben déli harangszóra felcsendült a DIVISI kamarazenekar muzsikája. Vezetőjük Dinya Dávid minden egyes műsorszámot ismertetett, bevezetve a hallgatóságot a zene rejtelmeibe. Így közelebbről is megismerhettük a hangszereket, sőt a vállalkozó kedvűek próbát tehettek karmesterként is. Nos kiderült, hogy a zenekar karmester nélkül bizony egy össze-vissza játszó zenészek gyülekezete.

Miközben programjaink zajlottak számos régi és új olvasó élt azzal a lehetőséggel, melyet csak ezen a napon kínáltuk: ingyenes beiratkozás, próbatagság az év végéig. Eredetileg 2 órakor zárt volna a könyvtár, de fél 3-kor még mindig volt, aki szeretett volna élni ezzel a felkínált lehetőséggel. Mikor hazaindultunk már a nap is sütött, s a mi jókedvünket nemcsak az időjárásnak köszönhettük, hanem ennek a szép, sikeres és vidám vasárnapnak is.

Dobrova Zsuzsanna
könyvtáros, kispesti Üllői úti könyvtár
(13 kép)
Az Üveghegyen túl – ki a kedvenc mesehősöd rajzpályázat díjazottjai

Óvodások:
1. Vizi Viktor
2. Péteri Virág
3. Tóth-Eperjesy György

I. osztályosok:
1. Tóth Réka
2. Vágó Zalán
3. Kele Benjámin

II. osztályosok:
1. Ulrich Csenge
2. Ipacs Nina
3. Köves Auróra

III. osztályosok:
1. Martincsák Anna
2. Berey Kinga, Zágráb Nikolett, Rostás Katalin
3. Hossala Nóra, Vellai Daniella, Biró Bálint, Rostás Barbara

IV. osztályosok:
1. Apáti Anita Kincső
2. Kasza Marcell
3. Varjas Tímea, Zsigri Angéla, Kováts Petra

V. osztályosok:
1. Vadászi Barbara
2. Aszódi Alexandra
3. Fonyódi Boglárka

Különdíjasok:
Kiss Balázs V. osztály
Sztojka Natália IV. osztály
Bencsik Henriett IV. osztály
Hajdu Angelika IV.osztály

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |