Faültetéssel ünnepelt a Szivárvány Óvoda

2011.10.17.

Faültetéssel emlékezett meg a Szivárvány Óvoda arról a napról, amikor elkezdték a környezeti nevelést: tíz évvel ezelőtt először vettek részt az önkormányzat környezetvédelmi pályázatán, ahol 3. helyezést értek el. Idén megkapták a Zöld Óvoda címet, összefogással megszépült az intézmény kívül és belül, és folytatják környezetvédelmi nevelési programjukat az óvodai csoportokkal.

Pedagógiai programja szerint az óvoda egyik legfontosabb feladatának tartja, hogy a gyerekek környezettudatos gondolkodását megalapozza. Egyre több mindent tudnak tenni azért, hogy ez a szemlélet kialakuljon már a kicsi gyerekeknél is. Szelektíven gyűjtik a szemetet, takarékoskodnak az energiával, és újrahasznosítják a hulladékok egy részét. Tavaly újra hasznosított papírból készült csoportos alkotásukkal országos 3. helyezést értek el. Már több mint egy évtizede kiemelten kezelik a Föld védelmét segítő világnapokat így a Madarak és Fák napját, az Állatok világnapját, a Víz világnapját, és a Föld napját. Ezekre az alkalmakra már hetekkel korábban tudatosan készülnek a csoportokkal. Sokat beszélgetnek az adott környezeti témáról, kirándulnak, tapasztalatokat szereznek, élményekkel mélyítik ismereteiket.

A Zöld Óvoda cím alkalmából rendezett ünnepségen az óvoda vezetője Horváthné Kaszper Ágnes elmondta, hogy az óvoda szervezésében gyűjtöttek már papírt, petpalackot, háztartási gépeket és elemet is. Egy ilyen gyűjtőakció eredményéből szerezték be a csoportok részére a szelektív hulladékgyűjtést segítő társasjátékokat is. Ebben az évben beneveztek az italos kartongyűjtő akcióra és az elemgyűjtő konténert is megrendelték már. Mindezek nemcsak azért érik meg, mert az óvodások játszva tanulnak, hanem mert a gyerekek és a felnőttek is hihetetlen lelkesedéssel és összefogással tesznek a közös célért, és ez rendkívül jó érzés – mondta el az óvoda vezetője.

Tavaly a csoportok örökbe fogadtak az udvaron egy-egy növényt, vagy kertrészletet, melyet azóta ők gondoznak. Az óvoda szépülését segítette, hogy lelkes, fiatal építészek célul tűzték ki, hogy minden esztendőben egy közintézményt – önerőből – vidámabbá varázsolnak. Nyáron a Szivárvány óvodára esett a választásuk, így a szürke tűzfalat egy hétvége alatt kiszínesítették. Még arra is figyeltek, hogy munkájuk híven tükrözze az óvoda néphagyományőrző jellegét. Az udvart és a játékokat hatalmas összefogással a szülők, az óvoda dolgozói és a VAMÜSZ segítségével, ecsetekkel, festékkel, csiszolóvászonnal szépítették heteken át. Az elért eredményeket és a Zöld Óvoda cím elnyerését tették emlékezetessé azzal, hogy egy öreg, kipusztult fa helyére egy hársfacsemetét ültettek. Az ültetésben Vinczek György alpolgármester, valamint Bogó Józsefné, Mihály András és Gerháth Csaba képviselők is segítettek.
(9 kép)
    

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |