Környezetszépítőket jutalmaztak

2011.10.21.

Huszonkét kispesti általános iskola, óvoda és bölcsőde, valamint civil szervezet, illetve társasház és lakóközösség kapott elismerést a Szebb Kispesti Környezetünkért elnevezésű környezetvédelmi pályázat mai díjkiosztó ünnepségén, a Városházán. A pályázat az itt élő lakosok és különösen a fiatalok környezetvédelmi nevelését, szemléletformálását célozza: arra ösztönzi őket, hogy ápolják és védjék a természetes és épített környezetet.

Az önkormányzat 13 éve ítéli oda ezt a környezetvédelmi díjat, azzal a céllal, hogy a pályázatra jelentkező oktatási-nevelési intézmények, civil szervezetek és lakóközösségek bevonásával zöldebbé váljon a kerület. Ahogy a mai díjátadón a polgármester fogalmazott, ez a cél még fontosabbá vált az elmúlt 4-8 évben: a Zöldprogram elindulásával nemcsak az önkormányzat tett sokat a megvalósulásért, hanem a kerületi intézmények, szervezetek számára is egyre fontosabbá vált, hogy Kispest rendezett legyen. Gajda Péter külön megköszönte a pályázat résztvevőinek és különösen a gyerekeknek, hogy a szebb környezetért dolgoznak.

A Szebb Kispesti Környezetünkért pályázatot két kategóriában írta ki a Környezetvédelmi Bizottság tavasszal. A kerületi oktatási, nevelési intézmények kategóriájában olyan pályaműveket vártak a jelentkező intézményektől, amelyek a gyerekek környezethez való viszonyát, a környezet megóvásának fontosságát hangsúlyozták. A társadalmi és civil szervezetek, valamint társasházak kategóriájának pályázataiban a tudatos környezetépítésre, a meglévő értékek megóvására, maradandó esztétikai értékek létrehozására kellett helyezni a hangsúlyt.

Az elismeréseket a polgármester, valamint Bogó Józsefné, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke és Vidra Zoltán, a bizottság alelnöke adta át. A kerületi oktatási és nevelési intézmények kategóriájában az iskolák között a Vass Lajos Általános Iskoláé lett az első díj a környezeti neveléshez kapcsolódó pedagógiai program, valamint a Bóbita Óvodával és a civil szervezetekkel való együttműködés miatt. A 100 éves Pannónia Általános Iskola a környezeti nevelés mellett az udvari zöldfelületek növelésének tervéért lett 2. helyezett. A fenntartható fejlődés fontosságát hangsúlyozó környezetvédelmi célok megfogalmazása 3. helyet jelentett az ugyancsak 100 éves Ady Endre Általános Iskolának. Negyedik díjat kapott a Kéz a kézben Alapítvány, illetve a Móra Ferenc Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, ötödik lett a Kós Károly Általános Iskola.

Az óvodák és bölcsődék mezőnyében a Zöld Ágacska Óvoda konkrét környezetvédelmi, nevelési és gyakorlati célokat tartalmazó pályázati anyaga első helyet jelentett. Második lett az Árnyas Óvoda: a három tagóvoda egyre egységesebb környezetvédelmi szemléletét, valamint célkitűzésüket – elsőként pályáznak kerti növények öntözéséhez esővízgyűjtő beszerzésére – díjazta a bizottság. A két tagintézményében egységes környezeti nevelést nyújtó Mézeskalács Óvoda pályázata harmadik díjat kapott. Negyedik a Wekerlei Tipegők – Huba bölcsőde Gyermekeiért Alapítvány, ötödik a Gyöngykagyló Óvoda, hatodik a Csillagfény Bölcsőde lett.

A társadalmi és civil szervezetek, valamint társasházak és lakóközösségek pályázatai között az Árpád utca 11./b-ben lakó Arany Jánosné és Rózsa János példaértékű előkert-rendezési munkája első díjat ért. Második a Kosárfonó utca 2.–12. társasház lakóközössége lett: közterületi munkájukat, a panelház környezetének szépítését díjazta a bizottság. A harmadik Kispesti Kertbarát Klub a környezetért eddig végzett munkájával és a lakosság környezettudatosságát erősítő pályázati célokkal érdemelte ki az elismerést.

Az Erkel Ferenc Általános Iskola Polgármesteri különdíjat kapott, mert példamutató célkitűzései vannak a tanórán kívüli környezeti neveléshez. A Környezetvédelmi Bizottság különdíja a Bóbita Óvodáé lett a környezeti nevelésre vonatkozó célokért, és azok megvalósításáért, amelyben együttműködik a Vass iskolával. Emléklapot kapott az. Arany Óvoda, a Gyöngysor Alapítvány, a Hársfa Óvoda, a Napraforgó Óvoda, a Százszorszép Óvoda és a Tarka-barka Óvoda.

Az ünnepség végén a Vass Lajos Általános Iskola diákjainak műsora következett. Jámbor Anna részletet adott elő Nógrádi Gábor Segítség ember! című művéből, majd Péntek Fanni, Kulcsár Fanni, Hegedűs Anna és Szegletes Tímea népdalcsokrot adott elő.
(18 kép)
       

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |