Oktatási törvény: maradtak még kérdések

2011.10.22.

Hiányolták a részleteket és a konkrétumokat a pedagógusok az új nemzeti köznevelési rendszert népszerűsítő országjáró körút kispesti állomásán. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága a XVIII. XIX., XX. és XXIII. kerületek pedagógusait várta a pénteki KMO-ban tartott rendezvényre.

Zsúfolásig megtelt a KMO színházterme péntek délután: a konferenciaként meghirdetett rendezvényre Kispestről és a környező kerületekből érkezett sok száz pedagógus kíváncsi volt arra, hogy végre felszáll-e a füst, megismerik-e az új nemzeti köznevelési rendszer egyébként sokak által jónak gondolt elképzeléseinek részleteit.

A megjelenteket köszöntő Gajda Péter polgármester úgy fogalmazott, azok a változások, amelyekre a kormány készül, mindenkit húsbavágóan érintenek. Ezért, mint mondta, reméli, hogy a megbeszélés eloszlatja majd a bizonytalanságot, és mindenki megnyugtató választ fog kapni.

Az új Közoktatási Törvény koncepciójáról Dr. Gloviczki Zoltán helyettes államtitkár tartott előadást. A jelenről szólva beszélt a tantervek és a szakmai ellenőrzés hiányáról, az értékek elvesztéséről, arról, hogy rendszert biztosító államnak nincs kapcsolata az intézményekkel. Úgy fogalmazott, a több ezer magyarországi önkormányzat képtelen arra, hogy szakmailag és gazdaságilag ellássa a közoktatás feladatát, ezért szükséges az államosítás, amit a helyettes államtitkár állami felelősségvállalásnak nevezett. Hozzátette, ha egy önkormányzat vissza tud venni iskolákat, és azokat megfelelő szinten tudja működtetni, megteheti, az állami háló, az állam szerepvállalása – az igazgató kinevezése – fenntartótól függetlenül megmarad. Beszélt arról is, hogy a diákjogoknak a kötelességekkel együtt kell létezniük, és alapvetően a közösség szempontjainak alárendelve.

Az alacsony pedagógusbérekkel, a munka anyagi és társadalmi megbecsültségével kapcsolatban azt mondta, hogy helyre kell rakni a társadalomban, hogy mit is csinálnak a pedagógusok. Hangsúlyozta, hogy az új törvény kimondja, a pedagógus jóval többet dolgozik a most kötelező óraszámnál (22), ezt „belepréseli” a 32 órába, s ezért tisztességes fizetés jár.

Az esélyegyenlőségről szólva Dr. Gloviczki Zoltán kijelentette, mindenkinek biztosítani kell az érdeklődésének és törekvésének megfelelő esélyeket, hogy élni tudjanak vele. Végül arról beszélt, hogy a jelenlegi rendszerben többféle tankönyv van forgalomban, mást-mást tanítanak a tanárok, a rendszer nem ellenőrizhető, és bizonytalan alapokon áll. Ebben hoz változást az új Nemzeti Alaptanterv, amely kötelezően választandó kerettantervek rendszerével egészül ki, és egységes tudást biztosít a diákoknak.

Az államtitkár előadását követően a helyszínen nem lehetett kérdezni, hanem a tárca két szakértője válaszolt az orszagjaras.kispest.kozoktatas@gmail.com e-mail címére előzőleg elküldött kérdésekre. Elmondták, hogy a települési önkormányzatoktól 2013. január 1-jétől kerülnek át a feladatok az államhoz, az óvodai ellátás marad a települési önkormányzatok kötelező feladata, 16 éves kortól választható a felnőttoktatás, az egész napos iskola azt jelenti, hogy úgy kell megszervezni a nem kötelező, tanórán kívüli foglalkozásokat az általános iskolákban, hogy azok 16 óráig tartsanak. Az életpályamodellel kapcsolatban elhangzott, hogy 2013 szeptemberétől indulnak a minősítések, és 2018-ig tartanak, ezek után mindig szeptemberben léphet a következő fokozatba a pedagógus. Elhangzott az is, hogy a két tanítási nyelvű oktatással nem számol a törvénytervezet. A kerettantervekkel kapcsolatban elmondták, hogy 10 százalék szabadságot enged a helyi testületeknek, és marad a pedagógusok módszertani szabadsága is. Kérdéseket ezután sem tehettek fel a jelenlévők, a viszont szakemberek jelezték, hogy az e-mail címre továbbra is várják a kérdéseket és a véleményeket.

A program végén vastaps fogadta az egyik szomszédos kerületben lévő iskola igazgatóhelyettesének megállapítását. A pedagógus éppen a helyszíni kérdezés lehetetlensége miatt – így ugyanis nem lehetett reagálni az elhangzottakra – azt mondta, nem nevezi konzultációnak a találkozót. Több pedagógus pedig úgy fogalmazott a kispest.hu-nak, hogy bár az elvek jók, az elképzelések szépek, csak akkor lesz értelmük, ha a részletek is ki lesznek dolgozva. Konkrétumokat viszont az országjáró körút kispesti állomásán sem hallottak. Nagy Péter, a kispesti Humánszolgáltatási Iroda vezetője azt mondta, Kispesten további egyeztetést terveznek a készülő törvényről.
(10 kép)
      

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |