A forradalom és szabadságharc 55. évfordulóján

2011.10.24.

Az Ötvenhatosok terén tartotta megemlékezését Kispest önkormányzata az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulója alkalmából szombat délután. Ünnepi beszédében a kerület országgyűlési képviselője a felelősség kérdéséről és az értékekről beszélt.

Az ember felelős tetteiért, mondataiért, felelős azért is, hogyan foglal állást a történelem régi eseményeiről, a Rákóczi-szabadságharcról, 1848-ról és 1956-ról. Azokban az időkben is választani kellett, most is el kell dönteni, hol állunk, a kristálytiszta pillanat lehetőséget kínál erre – ezekkel a gondolatokkal kezdte ünnepi beszédét az önkormányzat megemlékezésén a kerület országgyűlési képviselője. Mindhárom szabadságharc kapcsán az értékes, értéket hordozó emberekről beszélt, azokról, akik nem voltak a rendszer hívei, s azokról a kevesekről is – ilyenek voltak például Nagy Imre és társai – akik döntöttek a kristálytiszta pillanatban. A hős Nagy Imre a saját vérével tette jóvá korábbi bűneit – fogalmazott Dr. Tarnai Richárd, szembeállítva az értékes embereket az értéktelenekkel, azokkal, akik kivártak, és a rendszer tudatos kiszolgálóivá váltak.

Az ünnepi műsort a KMO Művelődési Ház szervezte. Fellépett benne Pásztor Ildikó előadóművész, Egyházi Géza, a Magyar Színház művésze és a Forgatag Táncegyüttes. Az ünnepséget koszorúzás zárta. Az önkormányzat nevében Gajda Péter polgármester, Dr. J. Nagy Éva jegyző, valamint Vinczek György, Dr. Kovács Bence és Ékes Gábor alpolgármesterek koszorúztak. Koszorút helyezett el Kispest országgyűlési képviselője, majd a pártok, az intézmények és a civil szervezetek képviselői tették virágaikat az emlékmű elé. Kispest 56-os ünnepsége csendes virágelhelyezéssel ért véget a Templom téri kopjafánál.
(16 kép)
     

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |