Együtt a kispesti közbiztonság javításáért

2011.10.27.

Kispest közbiztonsági helyzetének bemutatása, a civil szervetekkel és a lakossággal folytatott párbeszéd erősítése, a vélemények megismerése és a rendőri munka megismertetése vezérelte a kispesti rendőrkapitányság és az önkormányzat közösen rendezett közbiztonsági fórumát szerda este a kapitányságon.

A kerületi közbiztonsági fórum egyben az ORFK országos fórumsorozatának utolsó fővárosi állomása volt. Részt vett az eseményen Dr. Pella László ny. rendőr dandártábornok, a Kispest Közbiztonságáért Közalapítvány kuratóriumi elnöke, Plánk Róbert ezredes, rendőrkapitány, Dr. Markó Attila ezredes, a BRFK rendészeti főkapitány-helyettese, Gajda Péter polgármester, Dr. Tarnai Richárd országgyűlési képviselő és Lázár Tamás önkormányzati képviselő, közbiztonsági tanácsnok. A találkozót a civil szervezetek képviselőivel azért szervezte az önkormányzat és a rendőrség, hogy megismerjék a lakosság véleményét a kerület közbiztonságáról, tovább erősítsék a párbeszédet az emberekkel, és bemutassák a rendőri munkát, illetve az önkormányzat erőfeszítéseit.

Markó ezredes azt mondta, hogy az önkormányzatok nélkül nem lehet beszélni közbiztonságról. Pella dandártábornok a lakossági összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet. Dr. Tarnai Richárd kijelentette, hogy a közbiztonság kiemelt terület országos viszonylatban és a kerületben is, a kispesti lépések azt célozzák, hogy nyugodtan éljenek itt az emberek. A kormányzati elképzelésekről szólva elmondta, a mai büntetőpolitika az elrettentést szolgálja.

Gajda Péter úgy fogalmazott, hogy a közbiztonság abban az első három problémakörben van, amelyek az embereket foglalkoztatják, hiszen egyik legfontosabb kérdés, hogyan érzik magukat az utcára lépő emberek. Elmondta, hogy az önkormányzat lehetőségeihez mérten próbálja segíteni a rendőrök munkáját. Ezért indította el a rendőrséggel együttműködve a térfigyelő programot és a közlekedésbiztonsági programot, amelyeket a jövőben is folytatni akar az önkormányzat. Ezért támogatja technikai eszközökkel és autóval is a is a kapitányságot, és azért biztosít lakást is a kispesti rendőröknek, hogy maradjanak a kerületben. Említette, hogy Lázár Tamás tanácsnok javaslata az önálló közterület-felügyelet és a városőrség felállításáról is ezt a célt szolgálja. A polgármester az önkormányzat legújabb ajándékát is átadta a rendőrkapitánynak: a testület kétmillió forint értékben számítástechnikai eszközöket szavazott meg a rendőrségnek.

A kerületi rendőri munkát, a szervezeti felépítést és a jellemző feladatokat Plánk Róbert mutatta be a megjelent önkormányzati és civil szervezeti képviselőknek. Beszélt arról, hogy csökkentek a vagyon elleni bűncselekmények Kispesten, és elmondta azt is, hogy a nyomozás-eredményességi mutató is jobb, mint korábban. A feladatok és célok között egyebek mellett a rendőrség iránti bizalom erősítését, a közrendet súlyosan zavaró cselekmények megelőzését, felderítését, a bűnmegelőző tevékenység javítását, a reagáló képesség növelését, valamint az elemző-értékelő munka fejlesztését és a szakmai színvonal további erősítését említette Kispest rendőrkapitánya.
(13 kép)
      

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |