Bírság jár galambetetésért

2011.11.04.

Lakossági kérésre rendeletben tiltja meg a galambok etetését Kispest önkormányzata: aki megszegi akár 30 ezer forintos bírságot is fizethet. Az intézkedésre a madárürülék közegészségügyi, allergiát okozó veszélyei miatt van szükség. Az ország számos városában, Budapest több kerületében van már hasonló szabályozás.

Sokan és sokszor jelezték már a polgármesteri hivatalnak, hogy Kispest több részén lassan elviselhetetlen a rengeteg galamb és főleg a rengeteg galambürülék. A felújított Kossuth téren sétálók és kártyázók, a piacra járók, valamint a játszótérre gyermekeikkel járó anyukák panaszkodtak főleg. A képviselő-testület egyhangú döntéssel ezért szigorított az eddigi szabályozáson.

A módosított rendelet szerint tilos a galambokat etetni közterületeken, többlakásos házak erkélyein, loggiáján és függőfolyosóján. Tilos ugyanakkor a vadgalambok befogása is. A galambok ürüléke számos betegséget, köztük többféle allergiát okozhat. A galambürülék porlik, hamar a levegőbe kerül, így fokozott közegészségügyi veszélyt jelent.

Kispest területén a Kossuth tér a legszennyezettebb, ugyanakkor a piacok környéke, illetve a játszóterek, parkok padjai is jócskán tele vannak galambürülékkel. A fertőzött területeket az önkormányzat havi rendszerességgel takaríttatja géppel, illetve ott, ahol ez nem elegendő a Közpark Kft. munkatársai fertőtlenítős vízzel sikálják a padokat. Ez azonban mindeddig csak átmeneti megoldást hozott, ezért van szükség a szigorú szabályozásra. Aki ezt megszegi akár 30 000 forintos bírságra is számíthat. A rendelet betartását a Hatósági Iroda munkatársai és a közterület-felügyelők ellenőrzik.

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |