Négy kisebbség ünnepelt

2011.10.30.

Az idei második kisebbségi kulturális esten a görög, a ruszin, a horvát és a szerb önkormányzatok műsorát láthatta a közönség a Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház színháztermében. A pénteki zenés program után kóstoló is volt a jellegzetes ételekből. Az első kulturális programot szeptemberben rendezték: akkor a német, a lengyel, a bolgár, a cigány és a román önkormányzatok adtak műsort.

Gábor Ilona igazgató megnyitóját követően a görög táncoké lett a főszerep: Görögország hangulatát az Iliosz táncegyüttes varázsolta a KMO színpadára. Először vett részt kisebbségi esten a tavaly alakult ruszin önkormányzat: a gyerekekből álló Ruszinjata együttes dalokkal és tánccal lepte meg a közönséget. Horvát színekben a Prekovac együttes zenélt és a Budapesti Horvát Hagyományőrző Egyesület táncosai adtak műsort.

A vendégeket és a kisebbségeket – az először szereplő ruszinokat külön is – Vinczek György alpolgármester köszöntötte. Elmondta, Kispest önkormányzata büszke jól működő kisebbségi önkormányzataira. Kiemelte a jól működő testvérvárosi kapcsolatokat is, amelyek ápolásában sokat segítenek a helyi kisebbségek.

A színpadi programot a szerb önkormányzat meghívottja, a Vujicsics Együttes zárta. Az 1974-ben alakult világhírű zenekar negyedik alkalommal lépett fel a KMO-ban. Elsőként a névadó zeneszerző, Vujicsics Tihamér horvát közösségben gyűjtött dalait adták elő, majd szerb zenével folytatták. Játszottak Bartók Béla temesi szerb gyűjtéséből is: a dalokban a hungarikumnak számító tárogató is megszólalt. A műsort követően a Vujicsics „húzta” a talpalávalót a táncházban is.
(14 kép)
A zenés műsort gasztronómiai kalandozás követte: nemzetiségi ételeket, italokat lehett kóstolni. A ruszin asztalon kárpáti módon készített franciasaláta, ruszin töltött káposzta, sárgarépa- és céklasaláta, marhapörkölt, almás pite és tiramisu várta a kóstolókat. A horvátok az édes, gyümölcsös és sós, túrós burekpaletta mellé házibort is kínáltak. A görög étlap souvlakiból, görög fasírtból, padlizsánsalátából, tzatzikiből és vörösborból állt. A szerb konyhát csevabcsicsa lepénnyel, hagymával és ajvárral, prebranac (húsos bab), gibanica (sós túrós rétes) és többféle burek képviselte, az ételek mellett szilvapálinkát és villányi borokat kóstolhattak a vendégek.

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |