Találkozás a Nagy Könyvvel és az író lányával - Badacsonyban

2011.11.03.

Húsz éve halt meg Tatay Sándor, rá emlékezve választottam idén Nagy Könyvnek a Kinizsi Pál című remekművet. Hagyományos olvasónapunk – október 3-án – már a Badacsonytördemicre repítő buszunkban elkezdődött. A feladatok megidézték Mátyás korát, Magyar Balázst, Jolánkát és a kenyérmezei hős mondai alakját, Kinizsi Pált.

Vollmuth Péter, Badacsonytördemic polgármestere fogadott bennünket, és rendelkezésünkre bocsátotta a Faluházat, színpaddal, tágas teremmel. Idevártuk Tatay Ágotát, az író lányát, aki abban a badacsonyi házban él, amelyet Tatay Sándor épített költőbarátjával, Jankovich Ferenccel. A gyerekek érdeklődhettek az író életéről, regényeiről - csakúgy záporoztak a kérdések. Elbúcsúztunk vendéglátónktól, és buszos irodalmi túrára indultunk Tatay Ágotával. Láttuk az író házát, Herczeg Ferenc villáját, a Római út megannyi hírességének lakóházát. Tapolcán, a könyvtárban kiállítás várt bennünket. Itt is és Badacsonyban is éreztük: ápolják és tisztelik Tatay Sándor emlékét, írói munkásságát. A tanúhegyektől távolodva a Bakony egyik lankás útja vezetett Nagyvázsonyra, ahol a Kinizsi-várat "vettük be". A Nagy Könyvünk lapjai a nap végére megelevenedtek, a távoli szereplők közel kerültek hozzánk, és a nyitott könyvünket, regényünket szívünkbe zártuk. Mindenki ajándékkal érkezett haza.

A verseny győztesei, László Anna, Karácsonyi Hanna és Tóth Csenge - a pályázatnak köszönhetően - értékes ajándékoknak örülhettek: a könyvjutalom mellé étkezési utalványt kaptak, amelyet a visegrádi Reneszánsz étteremben lehet beváltani, miután a Királyi Palotát az ajándékbelépővel megcsodálhatják. Kispestig maradtunk a reneszánsz korában, A világ közepe című történelmi magyar film szórakoztatott bennünket a lakótelep közepén álló iskolánkig.

Röhrig Éva,
a Bolyai János Általános Iskola igazgatója

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |