Születésnapi konferenciával ünnepelt a szociális intézmény

2011.11.16.

Szakmai napot tartott a megalakulásának 20. évfordulóját idén ünneplő Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat kedden a KMO-ban. A rendezvény kettős célt szolgált: visszapillantani az elmúlt húsz esztendőre és egyben előretekinteni a jövő kihívásaira, az informatikai és törvényi változásokra.

A meghívott vendégeket – a kerületi, fővárosi és vidéki szociális szakembereket, önkormányzati képviselőket, civil szervezetek tagjait és vezetőit, a Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat munkatársait és ellátottjait, valamint korábbi irányítóit – az intézmény igazgatója, Balázs Piroska köszöntötte, majd a fenntartó önkormányzat nevében Kispest polgármestere nyitotta meg a szakmai napot.

Gajda Péter arról beszélt, hogy a kerületi szociális ellátórendszerben kiemelkedő szerepet játszik az intézmény; munkatársai szívvel-lélekkel dolgoznak az idős kispestiekért. Hozzátete, az önkormányzat az elmúlt években saját forrásból és uniós pályázati támogatásból százmillió forint nagyságrendű infrastrukturális fejlesztésekkel, a gondozási központok korszerűsítésével, akadálymentesítésével, valamint a jelzőrendszeres szolgáltatás bővítésével segítette az idősellátásra szakosodott intézményt. Megköszönve az elmúlt húsz év kiváló munkáját, a polgármester hangsúlyozta, hogy az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy fenntartsa a magas színvonalú szolgáltatást.

A szakmai program nyitásaként Balázs Piroska intézményvezető idézte fel az 1991-es alakuláshoz vezető utat, az eltelt húsz év eredményeit, és beszámolt a jelenlegi helyzetről. A Segítő Kéz Kispesti Gondozó Szolgálat hat akadálymentesített, illetve részlegesen akadálymentesített telephelyen működik, naponta közel 1000 kispestinek biztosítanak ellátást. A szociális étkeztetést naponta mintegy 450 ember veszi igénybe, 225-en részesülnek házi gondozásban, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást 146-an veszik igénybe (a rendszer folyamatosan bővül: jövőre már kétszáz kispesti lakásban lehet készülék), az idősek klubjaiba minden nap 140-150 nyugdíjas tér be, a Csillagok Napközi Otthonában 27 értelmi fogyatékos fiatalt is ellátnak. A kötelező feladatokon túl szociális információs szolgáltatást nyújt az intézmény, Siketek Klubját működtet, gyógytornát, gyógymasszázst szervez az ellátottaknak.Négy ember számára térítésmentes krízisétkezést biztosít a hét minden napján. A tájékoztató után Gieler György, a Junior Zrt. mesterszakácsa óriási tortával gratulált a Segítő Kéz 20. születésnapjához.

Elsőként Dr. Sütő Teréz szociálpolitikai szakértő, az Idősek Európa Háza Alapítvány elnöke tartott előadást Az aktív idősödés és a fiatal generáció közötti szolidaritás európai évére (2012) hangolódás címmel. A szociális szolgáltatások terén várható jogszabályi változásokról Bódy Éva, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztályának osztályvezetője beszélt. Pihenésképpen a Botafogó Táncegyüttes mutatta be a megújulás táncát. A folytatásban Szabóné Varga Valéria, Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgató-helyettese tartott előadást az egységes szociális informatikai nyilvántartásról. A szociális szolgáltatások informatikai támogatásáról Parragi György, a Pyng-System Kft. ügyvezetője – az intézmény informatikai partnere – beszélt. Utolsóként Merre tovább idősellátás? címmel Bakonyi László, a Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthonának vezetője tartott előadást. A szakmai nap Vinczek György alpolgármester zárszavával, majd a Balkay László vezette Tárt Kapu Színház műsorával ért véget.

Vinczek György azért tartotta különösen fontosnak a szakmai napot, mert mint azt a kispest.hu-nak elmondta, kiderült, hogy a jövőben nehezebb feltételek mellett, szigorúbb ellenőrzés közepette kell fenntartani a szolgáltatást: kevesebb lesz a központi forrás, a felhasználását szigorúbban fogják elbírálni. Hangsúlyozta viszont, hogy ugyanakkor a feladatok nem csökkennek, sőt a helyi várakozások szerint az ellátotti kör bővülni fog.
(10 kép)
     

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |