Népszerű a Családsegítő szombati családi napja

2011.11.21.

A programhoz egy olyan család helyzete adta az ötletet, akiknek a lakásában tartozás miatt kikapcsolták a villanyt, és a sötétben már játszani sem tudtak a gyerekekkel. A Családsegítő Szolgálat segített: bemehettek játszani az intézménybe. Az egyszeri alkalom folytatódott: február óta havonta egy szombat délután a nehéz körülmények között élő családok és egyedülálló kispestiek is jól érezhetik magukat a Táncsics utcai intézmény emeletén.

Szombat délután a Kispesti Családsegítő Szolgálat épületének emeletén: néhány felnőtt a folyosón pingpongozik, az egyik szobában nagyobb gyerekek csocsóznak, a másikban az egészen kicsik játszanak. Többen kézműveskednek, ünnepi lampionokat készítenek, mások éppen uzsonnáznak a közösen készített ételekből. Sokan gyűlnek össze a tornaórára is: Romhányiné Kovács Mária, a Wekerlei Mozgás-műhely vezetője, gyógytestnevelő a gerincproblémák és mozgásszervi bajok megelőzéséről tart foglalkozást.

Egyik anyuka, aki felnőtt gyerekivel szokott jönni a havi programokra, azt mondja, azért szeretnek itt lenni, mert jókat lehet beszélgetni, és vonzó a családias hangulat is. Egy kisgyermekes anyuka pedig arról beszél, hogy gyermeke azért is imád itt játszani, mert otthon nincs ennyi játék. Mindketten hangsúlyozzák, hogy egymást is segíti a közösség.

A családi napokat Kozmáné Sarkadi Zsuzsanna családgondozó és Deákné Császár Gabriella, a családsegítő csoport szakmai vezetője koordinálja: havonta egy szombat délután térítésmentes programokon vehetnek részt a nehéz körülmények között élő, hátrányos helyzetű családok és egyedülálló kispestiek, egy-egy alkalommal átlagosan csaknem félszázan. A szervezésben az ügyfél-családok is közreműködnek. A Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti és Gyermekjóléti Központ 10 ezer forinttal támogatja a családi napokat, ebből vásárolnak alapanyagokat a kézműves-foglalkozáshoz, és ebből készítik az uzsonnát. A programok lebonyolításában mindenki aktívan részt vesz, közösen intézik a bevásárlást, készítik az ételeket, italokat. Mindegyik családi szombaton van műveltségi vetélkedő, kézműves-foglalkozás, játszóház és pingpong és asztalifoci. A jó időben bográcsoztak, kertészkedtek is.

A program ősszel kibővült: az önkormányzat egészségügyi bizottságától 50 ezer forintot nyertek további, az egészséges életmódhoz kapcsolódó szolgáltatásokra, programokra. Szeptemberben egészséges ételeket készítettek és tanácsadást tartottak az egészséges életmódról. Októberben a baleset-megelőzés és az elsősegélynyújtás volt a téma. November 19-én a gerincbajok megelőzése került középpontba. Decemberben stresszoldás lesz, és a Mikulás is ellátogat a családi napra. Deákné Császár Gabriella elmondta, szeretnék jövőre is folytatni a sikeres programsorozatot, ezért nagyon örülnének, ha további támogatást kapnának a szombati családi napok megrendezéséhez.
(15 kép)
       

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |