Fórum a biztonságról időseknek

2011.11.23.

Minél kevesebb idős ember váljon bűncselekmény vagy baleset áldozatává – ez volt a célja az önkormányzat és a kerületi rendőrkapitányság kedd délutáni fórumának a Városházán. A rendezvényen fontos közlekedés- és közbiztonsági témákról, valamint a lakossági riasztórendszer pályázatról kaptak tájékoztatást a kispesti nyugdíjasok.

Hagyományteremtő szándékkal szervezte meg Huszár Erzsébet idősügyi tanácsnok a nyugdíjasokat tájékoztató közbiztonsági fórumot, melyet a rendezvényt köszöntő polgármester kiváló kezdeményezésnek nevezett a téma fontossága miatt. Gajda Péter arról is beszélt, hogy az önkormányzat lehetőségeihez mérten többféleképpen segíti a rendőrség munkáját: térfigyelő hálózatot működtet, autóval és biztonsági eszközökkel támogatja a rendőrséget, lakossági riasztórendszert épít ki azért, hogy javuljon a közbiztonság.

A biztonságérzet jelentőségét hangsúlyozta Plánk Róbert ezredes, kispesti rendőrkapitány is, aki elmondta, ezért is tartja fontosnak, hogy személyi kötődés is kialakuljon a kerületben szolgáló rendőrök és az itt élők között. Oláh László őrnagy, a BRFK Bűnmegelőzési Osztálya vezetőjének filmmel illusztrált előadása arról szólt, mire vigyázzanak az idős emberek. Beszélt a szélhámosokról, csalókról, álrendőrökről és azokról, akik a különféle szolgáltatók nevében használják ki az idős embereket. Külön kitért a megelőzés lehetőségeire: a család szerepére, a szomszédok figyelmére, az elővigyázatosságra, az ellenőrzés fontosságára és az értékek biztonságos védelmére. Sütő Antal nyugalmazott alezredes, a Kispest Közbiztonsági Egyesület elnöke ugyancsak megelőzési céllal konkrét kispesti példákon keresztül mesélt azokról a trükkökről, amelyekkel idős kispestieket károsítottak meg.

Dobák Szilvia
, a kerületi rendőrkapitányság munkatársa a biztonságos közlekedés kapcsán az a korral járó problémákról, az időjárás szerepéről, a gyógyszerek hatásairól is beszélt. Elmondta, mire kell figyelniük az idős embereknek, ha gyalogosan, kerékpárral vagy autóval közlekednek.

A program végén Patek Gábor polgármesteri kabinetfőnök az idén októbertől 2013. szeptember végéig működő lakossági riasztórendszer pályázatot ismertette. A rendszer a távfelügyeleti hálózattal összekötve alkalmas arra, hogy veszélyhelyzet esetén jelezzenek vele a lakók, és a rendszert felügyelő cég negyedórán belül járőrt küld a helyszínre. Kiderült: már hetvenen pályáztak arra, hogy az önkormányzat partnercége ingyen beszerelje otthonukba a riasztót. Az érdeklődők itt olvashatnak tájékoztatást, és a hivatal ügyfélszolgálatán kaphatnak részletes felvilágosítást a Kispesti Közbiztonsági Program keretében meghirdetett riasztórendszer pályázatról.
(12 kép)
     
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |