Gálaesttel ünnepelte centenáriumát az iskola

2011.11.28.

Gálaműsor tartott az idén 100 éves Ady Endre Általános Iskola pénteken a Kispesti Munkásotthon Művelődési Házban. Az 1911-ben alapított intézmény centenáriumi ünnepségsorozata szeptemberben kezdődött és a tanév végéig, júniusig tart.

Dr. Molnárné Ruszinkó Mária igazgató megnyitója után a polgármester köszöntötte a műsort és a centenáriumi ünnepségsorozatot. Gajda Péter azt mondta, bízik benne, hogy nemcsak múltja, hanem jövője is van a nagyszerű intézménynek. Utalt arra, hogy az önkormányzat eddig is mindent megtett azért, hogy az itt dolgozók színvonalas körülmények között végezhessék munkájukat, neveljék a kispesti gyerekeket, és mindent megtesz azért, hogy ez a jövőben is így maradjon, na. Kitért a bizonytalan helyzetre – az önkormányzati és a köznevelési törvény parlamenti elfogadás előtt áll –, és úgy fogalmazott, hogy ugyan nem tudni még, a jövőben az önkormányzat vagy más dönt az iskola sorsáról, a kerület szeretné, hogy a jövőben is fenntartóként játsszon szerepet az iskola életében, és legalább az eddigi színvonalon tudja működtetni az intézményt. Végezetül megköszönte az iskola minden munkatársának, hogy ha nehéz körülmények között is, de magas színvonalon foglalkoznak a gyerekekkel.

A gálaműsorban a legjobb iskolai produkciókat láthatta a közönség, köztük az est díszvendége, az iskola egykori diákjának, Halasi Máriának a lánya, Oszvald Marika színművésznő.

A patinás intézmény ünnepségsorozata szeptembertől júniusig tart. A hagyományos gála mellett a névadó költő születésnapjának hetében megkoszorúzták az Ady-domborművet és az alapítás tiszteletére új emléktáblát is avattak az iskola falán. Rendeztek már oktatás- és helytörténeti kiállítást, szerveztek vetélkedőt az alsó és felső tagozatosoknak Ady életéből, az iskoláról és Kispestről, valamint volt versíró pályázat és rajzverseny is. Virágot helyeztek el az első igazgató, Gyulai István síremlékén a temetőben.

Az iskola története 1911-ben kezdődött: a képviselő-testület ekkor határozott új, állami polgári iskolák létrehozásáról a fiúk és a lányok számára is. Szeptemberben megkezdődött a tanítás a Kispesti Állami Polgári Leányiskolában a Petőfi utcai iskola tornatermében és az egyik tantermében. 1912 tavaszán indult az építkezés, és 1913 szeptemberében fel is avatták az intézmény mai főépületét.
(12 kép)
       
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |