Ünnepi díszfényben Kispest

2011.12.02.

Harmadik alkalommal rendezett lampionos felvonulást az önkormányzat csütörtök este. A Templom téren bekapcsolták a kerület ünnepi díszvilágítását, majd sok száz kispesti vonult zenés kíséret mellett, lampionokkal a Kossuth térre, ahol meggyújtották az első adventi gyertyát.

A Templom téren gyülekeztek az ünnepi esemény résztvevői, itt lehetett beszerezni a lampionokat: 350-et ingyen, jegyek ellenében a kerületi óvodások és iskolások vehettek át, de lehetet vásárolni is a helyszínen.

A kispestieket köszöntő polgármester emlékeztetett rá, 2006 óta hagyomány, hogy Templom téren gyúlnak ki Kispest ünnepi fényei. Gajda Péter röviden összegezte az idei év eredményeit: beszélt az elkészül sportpályákról, a megújított játszóterekről, egy gondozóház felújításáról és az új szociális intézményről. Elmondta, hogy a válság ugyan sok problémát is hozott, de bízik benne, hogy a jövő évben kevesebb jut majd az embereknek a gondokból.

A köszöntő után a polgármester gyerekekkel együtt kapcsolta fel a tér díszvilágítását, valamint a Kossuth, a Kós Károly és a Városház terek ünnepi fényeit is. A folytatásban előbb Hegedűs László római katolikus esperes-kanonok, majd Széll Bulcsú evangélikus lelkipásztor beszélt a megjelenteknek az advent jelentőségéről.

A sok száz kispesti ezután az Obsitos Fúvószenekar vezetésével a Fő utcán és az Üllői úton vonult a Kossuth térre. A tömeget gólyalábas tűzzsonglőrök kisérték, és egy szekéren a Mikulás is a lampionosokkal tartott. A téren a polgármester meggyújtotta az adventi koszorú első gyertyáját. Az ünnepség a SZÖSZ Társulat műsorával folytatódott. Az önkormányzat sátrában ingyen forralt bor és meleg tea várta az átfagyott kispestieket.

Az ünnepi díszfényeket négy kerületi téren szerelték fel: a Templom tér a Közpark Kft. munkáját dicséri: a télire letakart szökőkutat fényfüzér díszíti, a lámpatesteken üstökös és hópihe motívumú fénydíszek vannak, fehéren világító fényfüzér borítja a fák törzsét és a vastagabb ágakat. A másik három téren a Fővárosi Dísz- és Közvilágítási Kft. szerelte a világítást. A Kós Károly téren a teret övező 31 kandeláberre lámpás motívumot tettek fel.
A Városház téri kandelábereket és az órát üstökös motívumok díszítik, és a platánok is dekoratív fényfüzért kaptak. A Kossuth téri lámpaoszlopokat csillagos fenyő és jégkristályos függöny motívum, a fákat fényfüzér díszíti. A terek díszvilágítása a tervek szerint január elejéig tart.
(16 kép)
      

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |