Eltemették a díszpolgárt

2011.12.12.

Családtagok, rokonok, barátok és ismerősök kísérték utolsó útjára Kocsis Józsefet pénteken a Kispesti Temetőben. Az önkormányzatot Vinczek György alpolgármester képviselte a temetésen. A kerület díszpolgára november 16-án hunyt el.

„Számomra a közösséget szolgáló, a feladatát mindig megtaláló, és ezért felelősséget vállaló emberként marad meg emlékezetemben” – mondta Kocsis Józsefről az önkormányzat nevében elköszönő alpolgármester. Vinczek György felidézte a díszpolgár, a „sziklaszilárd jellemű ember” életútját, aki, mint fogalmazott: „megragadott minden alkalmat, amikor találkozhattunk a Városházán, hogy a város és a lelkek szépítését, illetve a gondolkodó emberek ösztönzését szolgáló javaslatait megossza, és azokhoz támogatást nyerjen.
Nem tudott, nem akart elmenni semmi visszásság mellett, semmilyen megoldható, jó szándékkal kezelhető probléma mellett sem.” Beszéde végén a díszpolgári cím 2003-as átadásakor elhangzottakat olvasta fel, „övezze megbecsülés és tisztelet a lakóhelyi közösséget szolgáló Embert, aki szakmáját és az emberi kapcsolatok építését is elhivatott, példamutató honfitársként, igaz tanítóként élte meg”, majd Juhász Gyula Testamentum című versével búcsúzott Kocsis Józseftől az alpolgármester.

Kocsis József 1914. szeptember 20-án Iváncsán született. Családja 1912-ben költözött Kispestre, s a háborús éveket követően végleg itt telepedtek le. 1928-ban került az Ericsson Magyar Villamossági Rt-hez műszerésztanulónak, melyet évfolyamelsőként, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara kitüntető érmét is elnyerve fejezett be. A második világháborúban légvédelmi tüzérként szolgált, több mint három év szibériai hadifogság után térhetett csak haza. A Magyar Postánál helyezkedett el műszerészként, majd megbízták egy tanműhely megszervezésével, amelyet 1951-ig vezetett. Ezt követően a Közlekedési és Postaügyi Minisztériumban dolgozott műszaki főelőadóként. Feladata volt többek között, a postások képzése és továbbképzése is. Szakmai elismertségét jelzi, hogy 10 éven keresztül töltötte be az Országos Szakmunkás Bizottság elnöki tisztét. Oktatói és oktatásszervezői munkáját több kitüntetéssel és elismeréssel jutalmazták. Az Országos Találmányi Hivatal három esetben is Kiváló Újító kitüntetésben részesítette. A Magyar Postától ötvenéves munkaviszony után ment nyugdíjba, de nyolcvanéves koráig több cégnél tevékenykedett tanácsadóként. Egész életét végigkísérte lokálpatriotizmusa, a Wekerletelep szeretete, amely az évtizedek során aktív helyi közéleti tevékenységben nyilvánult meg.
(8 kép)
     
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |