„Minden ugyanaz másképpen” – ef. Zámbó István képei a KMO-ban

2008.05.19.


Az Álomi Reményfűző Intézet Sorskutatója – ahogy internetes oldalán ef. Zámbó István meghatározza magát – személyesen nem volt jelen kiállítása megnyitóján péntek délután a KMO előterében. A beteg képzőművészt a tárlat plakátja és képei helyettesítették.

A művészpálya legfontosabb állomásainak ismertetését követően Faludy Judit művészettörténész a weboldalt idézte, hiszen mint mondta, az Egyedi Beavatkozású Print műfajáról szóló ismertetőjében ef. Zámbó hasznos információkat közöl a kiállításhoz: „kézi merítésű, rusztikus felületű papírokra nyomtatja munkáit, HP Inkjet tintasugaras nyomtatóval, tetszés szerinti méretben. Utólag beavatkozik a nyomtatott munkába – tovább színezi, idegen motívumot, anyagot, tárgyat applikál, ragaszt a felületre, gazdagítva annak textúráját, szélesítve a hordozó által korlátozott színfelvitel lehetőségeit.”


A vissza-visszatérő szimbolikus motívumok közül Faludy a kifestett körmű női mutatóujjat említette (találkozni vele szobor formájában Szentendrén a posta előtt). Elmondta, ef Zámbó sorozataiban a hippi mozgalom, a szexuális forradalom világának máig ható megjelenését lehet nyomon követni, formavilága az amerikai pop arttal tart rokonságot. A mindennapi élet képeken megjelenő elemeiről, a gyerekjátékokról (pöttyös labda, műanyag tank, bábu, piros szív), a születésről (amúgy nem szépségében, inkább nagyon is fizikai valójában, vagyis az ember mint állat, ösztönlény vonatkozásában), a halálról (koporsók, hibernálás, mumifikálás, befőttes üvegbe zárás, tartósítás) elmondta, „mindezeket sosem szabad komolyan venni, minden tragikus történés a vicces oldaláról fogalmazódik meg: a koponya szemgödreiben pöttyös labda figyel, néma fogsora a zongora klaviatúrája, haja – talán a Gorgó-fejek távoli rokonaként – ezúttal nem medúzalábakból, hanem kukacokból áll. Nem is meglepő módon! Házunk alatt ki tudja, hányan találhatunk a pincében önmagát sós könnyeiben tartósító kerti törpét? Ezek lennének ef. Zámbó türelemüvegei? A halhatatlanságnak megfogalmazott, örökre lepecsételt, kimerevített mozdulatok?”

Végül egy a honlapon „Posztedwinista szólások” címszó alatt olvasható gondolattal ajánlotta a közönség figyelmébe a június végéig látható tárlatot: „Nem a látvány a lényeg, hanem, amit beleképzelünk.”

(12 kép)
      

iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |