A Honvédé lett a Bozsik Stadion

2007.11.21.


Lakásrendeletről, vendéglátóhelyek működésének korlátozásáról is döntött csütörtöki ülésén a képviselő-testület. Elfogadták a jövő költségvetési koncepciót, tulajdonba adták a Bozsik Stadiont és határoztak a téli szüneti óvoda, bölcsődei és iskolai ügyeletekről is.

A zárt ülést követően elsőként a lakásrendeletet módosították képviselők. Ennek lényege: az önkormányzati lakások bérbeadásánál megszüntették a lakásigénylés és lakásjuttatás névjegyzékét, valamint a lakáscsereprogramot is. A jövőben kizárólag pályázati úton lehet önkormányzati bérlakáshoz jutni. Egyszerűbb lett az üres lakások értékesítésének ügyvitele: pályáztatás helyett többször meghirdetett versenytárgyalás után eladhatókká válnak. Törvényi kötelezettség alapján szabályozták azt is, mire fordíthatók az értékesített lakásokból befolyó összegek. Az üzlethelyiségek vonatkozásában bekerült a rendeletbe, hogy azok a jövőben határozatlan időre is bérbeadhatóvá válnak.

Rendeletet alkotott a testület önkormányzati elővásárlási jog megállapításáról az Üllői út – Tompa utca – Vak Bottyán út – Hamvas utca által határolt területen lévő ingatlanokra. Erre az Europark melletti területen megvalósuló NEO CENTER-építkezés miatt van szükség. A tervek szerint a Török utca – Üllői út kereszteződésében lámpás csomópontot alakítana ki a beruhátó, az Üllői út és a Vak Bottyán utca közötti közlekedést a Török utca biztosítaná. A le- és felhajtó sávok, valamint a csomópont kialakítása az Üllői út szélesítésével jár, így csonka telkek keletkeznének, amelyek alkalmatlanok lennének az övezeti besorolásnak megfelelő beépítésre. Az elővásárlási jog a Kerületi Szabályozási Tervben megfogalmazott településrendezési célok megvalósítása miatt indokolt. Dr. Balogh Pál szerint a csomópont megépítésével és az útszélesítéssel a közlekedési problémák is megoldódnak. Gajda Péter polgármester úgy fogalmazott, fontos, hogy a terület rendezését ne közpénzből finanszírozza a kerület, hanem a vállalkozó állja a költségeket. Gyulai István főépítész a kispest.hu-nak megerősítette: a beruházást – a szanálást és a csomópont kiépítését – a befektető állja, ezt településrendezési szerződésben rögzíti az önkormányzat.

Rendelet korlátozza új kocsmák és „italboltok” nyitását: 2008-tól nem kaphatnak működési engedélyt. A szabályozás nem vonatkozik a már működési engedéllyel rendelkező, valamint az I. és II. kategóriába sorolt vendéglátóhelyekre és a bevásárlóközpontokban üzemelő egységekre. A polgármester az indoklásában hangsúlyozta, sok panasz van a kocsmákra a kerületben, mert zavarják az embereket. Dr. Istvánfi Sándor jegyző megerősítette, hogy a szigorú „kocsmarendeletre” az erős lakossági igény miatt van szükség, és hozzátette: nem a vállalkozói szabadság korlátozásáról van szó.

Az I. és II. kategória alatti vendéglátóhelyek januártól este 10 és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva egy új rendelet szerint. Ez alól kategória-besorolás nélkül kivételt képeznek az Üllői úton lévők. A rendelet nem vonatkozik az éjjel-nappal nyitva tartó boltokra sem. 

Elfogadták a képviselők a 2008. évi költségvetési koncepciót. Kránitz Krisztián, a Költségvetési és Közbeszerzési Bizottság elnöke hozzászólásában arról beszélt, hogy a jövő évi koncepció a tavalyi évben megkezdett konszolidációs folyamat soron következő építőköve, amely azt a célt tűzi ki, hogy tovább szilárdítsa, és normális medrébe terelje vissza az önkormányzat költségvetési helyzetét. Úgy fogalmazott, elengedhetetlen a takarékos és szigorú gazdálkodás, a kintlévőségek minél hatékonyabb beszedése, az intézmények működési racionalizációjának folytatása. Elmondta: lehetősége lesz az önkormányzatnak azokat a programokat megvalósítani, amelyek célként szerepeltek a polgármesteri programban. Összességében jól átgondolt, átfogó, és alapos munkának nevezte a koncepciót.

Hosszas vita után döntötte el a testület, hogy a Bozsik Stadiont a Magyar Futball Akadémia Kft. tulajdonába adja. Az előterjesztő polgármester az előzményeket összefoglalva elmondta, a testület egy éve kérte meg az államtól a stadiont az önkormányzat részére. A kormány tavasszal döntött a tulajdonjog ingyenes átadásáról, úgy hogy az önkormányzat továbbadhatja az ingatlant a Honvédnak. Elhangzott: az önkormányzat források hiányában nem tudná üzemeltetni a sportlétesítményt. Gajda Péter szerint a mostani szerződés garanciája annak, hogy a Honvéd Kispesten marad, és a stadion hosszú távon is a sportot szolgálja. Hozzátette: a klub tulajdonosa már az eddigi sokmilliós fejlesztésekkel is bizonyította szándéka komolyságát. A Fidesz-frakció, valamint Timár Béla és Nagy Tamás képviselők azt kifogásolták, hogy miért az akadémia és miért nem a klub a szerződő fél. Az önkormányzat szakjogásza, Ábelné dr. Juhász Mária a kérdésekre válaszolva elmondta, a sportcélú ingatlanok tulajdonba adásáról szóló törvény meghatározza, hogy ezek az ingatlanok méltányossági eljárás keretében milyen feltételek mellett adhatók tulajdonba. Ezt akkor igényelheti egy sportszervezet, ha különváló, önálló sportszervezetként működő szakosztálya részére, a működés biztosítására kéri. Egy a tulajdonosa a klubnak és az akadémiának, utóbbi pedig a hatályban lévő sporttörvény értelmében a Honvéd szakosztálya – mondta a jogi szakember.

Elfogadták a képviselők a Kispest Közbiztonságáért Alapítvány 2006. évre vonatkozó közhasznúsági jelentését, a Kispesti Egészségügyi Intézet 2007. I. félévi gazdálkodásáról szóló beszámolót, valamint az idei ebösszeírás eredményét összegző tájékoztatót.

A testület engedélyezte, hogy a kerületi saját fenntartású óvodák és bölcsődék 2007. december 27–29. között zárva tartsanak. Az óvodai ügyeletet ezalatt az Árnyas Óvoda Esze Tamás utcai tagintézménye (1192 Budapest, Esze Tamás u. 10.), a bölcsődeit a Wekerlei Tipegők Bölcsőde (1192 Budapest, Huba u. 14.) látja el. A téli szünet ideje alatt (2007. december 22.–2008. január 2.) idén a Bolyai János Általános Iskola (1195 Bp. Árpád u. 14.) tart ügyeletet.

Döntés született a Polgármesteri Hivatal karácsony és szilveszter közötti munkarendjéről: az ünnepek alatt, valamint 2007. december 27-29-e között a hivatal és a GESZ zárva tart.

           
iwiw.hu | facebook | twitter | google | yahoo |